29.3 C
Belgrade
petak, 24 juna, 2022

KRISTOFER HIL: Srbija mora da razmisli da li je održivo da se drži „neutralne pozicije“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil kaže da Srbija mora da razmisli da li je održivo da se drži „neutralne pozicije“, kada je u pitanju rat u Ukrajini i odnos prema Ruskoj Federaciji. „Ono što se dogodilo Ukrajini, brutalni napad na tu zemlju i ubijanje civila, je nešto potpuno neprihvatljivo u ovom veku“, rekao je Hil.

„Mislim da Srbija mora da razmisli da li je održivo da bude u toj neutralnoj poziciji… Ovakav razvoj događaja nismo videli od Drugog svetskog rata“, kazao je američki ambasador na otkrivanju spomen ploče nekadašnjem ambasadoru SAD u Jugoslaviji Džordžu Kenanu.

- Advertisement -

Hil naglašava i da se svet promenio poslednjih meseci.

„Svet se promenio od februara naovamo, i svi mi moramo da razmislimo o tome gde se nalazimo, kakav je naš položaj i gde želimo da budemo u budućnosti“, ocenio je.

A na pitanje da li prioritet Srbije treba da bude uvođenje sankcije Rusiji ili normalizacija odnosa sa Prištinom, kaže:

- Advertisement -

„Morate da pitate svoju vladu ta pitanja, naša pozicija je dobro poznata, nisam ovde da dajem savete, morate da nađete odgovore sa svojom vladom“, naglasio je.

Poenta je, kako kaže, da „Srbija i Kosovo moraju da rade na rešavanju problema“.

„Da uspostave neke odnose i nastave Briselski dijalog, reše probleme i da krenu dalje. Iz ove perspektive sve boljih odnosa Srbije i SAD, kao i SAD i Evropske unije, za mene je jako važno i želeo bih da vidim više napretka u Briselskom dijalogu. Kao neko ko se bavio pregovorima, rekao bih da su problemi teški, a budu još teži kada se o njima priča u javnosti“, izjavio je ambasador Hil.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti