19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

KRISTOFER HIL: Srbija da razmisli gde leži njena budućnost

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je da Srbija treba da razmisli o tome gde leži njena budućnost i da li je „ova neutralna pozicija“ zvaničnog Beograda održiva.

- Advertisement -

Hil je rekao da ono što se dogodilo u Ukrajini „jesu brutalni napad na tu zemlju i nastavak ubijanja civila, nešto što je potpuno neprihvatljivo u ovom veku“.

Dodao je da takav razvoj događaja nije viđen još od kraja Drugog svetskog rata.

- Advertisement -

„Svi smo svesni toga da se od februara svet promenio i da svi mi moramo da ponovo razmislimo o tome gde se nalazimo, kakav je naš položaj i gde želimo da budemo u budućnosti„, rekao je on.

Upitan šta bi, u ovom trenutku, što se tiče prioriteta (za Srbiju) trebalo da bude, uvođenje sankcija Rusiji ili normalizacija odnosa sa Kosovom, Hil je odgovorio da su to pitanja za srpske vlasti.

Mislim da je to pitanje koje treba da postavite predstavnicima svoje vlade, ja ovde predstavljam američku vladu i nisam tu da dajem savete tako da odgovore na ta pitanja treba da nađete sa srpskim vlastima„, rekao je Hil.

Srbija je u Ujedinjenim nacijama osudila rusku invaziju na Ukrajinu, a u Komitetu za ljudska prava UN je glasala za izbacivanje Rusije iz tog međunarodnog tela.

Međutim, zvaničnici Srbije su više puta napomenuli da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, zbog prijateljskih veza sa tom zemljom, kao i zbog energetske zavisnosti od Rusije i stava Kremlja da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Zemlje Evropske unije, kao i SAD, su u više navrata tražile od zvaničnog Beograda da usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Zapada.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti