15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

KRIM: Ideja Zelenskog o vraćanju Krima vodi Ukrajinu ka potpunom krahu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ideja o odvajanju Krima od Rusije neprekidno vodi ukrajinsku državu do potpunog kraha, izjavio je stalni predstavnik Krima pri predsedniku Rusije i potpredsednik Vlade Republike Krim Georgij Muradov.

„Manijakalna zavisnost kijevskog režima od ideje odvajanja Krima od Rusije, koju je Vašington ubacio u njegovu pomućenu svest, neprestano vodi ka potpunom krahu ukrajinske državnosti. Moskva je više puta upozoravala na pogubnost ove politike“, rekao je Muradov za Sputnjik.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, po svemu sudeći, „američki lutkari“ takođe ne mogu da se pomire sa neuspehom svojih nada iz 2014. godine da tik uz Rusiju dobiju sopstvenu pomorsku bazu u Sevastopolju.

„Očigledno je da svetsku zajednicu, osim čopora neokolonija koje kontroliše isti taj Vašington, ova tema odavno ne zanima. A mnogi u Rusiji i svetu ne bez osnova veruju da će pokušaj da se oživi ideja o ‘deokupaciji Krima’ doliti još više ulja na vatru ukrajinske krize i staviti svet na ivicu pravog rata“, naglasio je Muradov.

Kako je naveo, prema novom antiruskom skupu u obliku Krimske platforme, koji priprema Zapad, treba se ponašati, posebno u trenutnoj teškoj međunarodnoj situaciji, kao prema izuzetno opasnoj ideji, kao još jednom pokušaju eskalacije antiruske borbe koalicije zapadnih zemalja.

- Advertisement -

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u video poruci ponovio da će Kijev definitivno „vratiti“ Krim pod svoju kontrolu. Prema njegovim rečima, Krim je „ukrajinski“ i Ukrajina ga se nikada neće odreći. Zelenskim pri tome nije naveo vreme „povratka“ poluostrva. On je takođe najavio i održavanje međunarodnog samita o „deokupaciji“ poluostrva – Krimska platforma.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti