-8.2 C
Belgrade
nedelja, 23 januara, 2022

KREMLJ: Putin na vlasti do 2036?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Duma usvojila ustavne izmene, a među njima i to da sa novim ustavom odbrojavanje predsedničkih mandata krene od nule. Na taj način Putin će moći da se po isteku ovog mandata 2024. kandiduje za nova dva šestogodišnja.

Vladimir Putin, kojem je prema sadašnjim zakonima ovo poslednji predsednički mandat, mogao bi da bude na čelu Rusije sve do 2036. Duma je juče usvojila ustavne izmene, a među njima i to da sa novim ustavom odbrojavanje predsedničkih mandata krene od nule. Na taj način Putin će dobiti šansu da se po isteku ovog, drugog uzastopnog predsedničkog mandata, 2024. kandiduje za nova dva šestogodišnja.

- Advertisement -

Najveća ovlašćenja

Obraćajući se juče donjem domu parlamenta, pre nego što su poslanici glasali o ustavnim promenama, Putin je naglasio da je za Rusiju trenutno najbolje da predsednik ima najveća ovlašćenja u državi.

– Iako se novim ustavnim amandmanima predviđa veća moć parlamenta, predsednička funkcija ipak ostaje najjača u zemlji. Velika predsednička ovlašćenja su apsolutno neophodna za Rusiju. Ipak, narod mora da ima garancije da će izbori biti održani pošteno i tome nema alternative – rekao je Putin.

- Advertisement -

On je dodao da nije saglasan sa predlogom prve žene u svemiru Valentine Tereškove, koja je poslanica njegove Jedinstvene Rusije, da se u ustavu ukine ograničenje na dva predsednička mandata. Međutim, podržao je njen predlog da, sa novim ustavom, odbrojavanje mandata predsednika počne ispočetka.

– To može da bude opcija, ali pod određenim uslovima. O legalnosti toga morao bi da odluči ustavni sud Rusije. Istovremeno, tako nešto bi morao da podrži narod na referendumu o ustavnim promenama, koji je zakazan za 22. april – naglasio je Putin.
Svi glasali „za“

Nakon njegovog govora poslanici su izglasali sve dosad predložene ustavne amandmane, uključujući i taj da sadašnji predsednik i bivši predsednici mogu da se kandiduju za nova dva mandata. Od ukupno 450 poslanika Dume svi, osim njih 44, koji su bili odsutni, podržalo je ustavne amandmane.
Da li će „resetovanje“ svih predsedničkih mandata dosad ući u ustav, sada zavisi od mišljenja ustavnog suda, kao i od građana, koji će o tome glasati na referendumu.

Funkcija predsednika vezana za ličnost

Putin je juče u parlamentu konstatovao da je funkcija predsednika u Rusiji zasad vezuje za ličnost, ali da će doći vreme kad to neće biti tako.
– Doći će i to vreme kad funkcija predsednika neće biti poistovećivana sa nekom ličnošću, kad će ona biti bezlična. Sada nije to vreme – rekao je Putin.

- Advertisement -
SourceInformer
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti