KREMLJ O MOGUĆNOSTI PRIMIRJA U UKRAJINI: Specijalna operacija trenutno jedini način postizanja ciljeva

Obavezno pročitajte

Specijalna vojna operacija u Ukrajini je trenutno jedinstveno sredstvo za postizanje onih ciljeva koji se nalaze pred Rusijom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„U kontekstu Ukrajine se ništa ne menja. Nastavlja se specijalna vojna operacija, jer je to danas jedino sredstvo za postizanje onih ciljeva koji se nalaze pred našom zemljom“, rekao je Peskov komentarišući predlog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da se uspostavi primirje u Ukrajini.
Istakao je i da je realizacija mirovnih planova o situaciji u Ukrajini za sada nemoguća, s obzirom na to da Kijev sada ne može da sasluša svoje tutore, koji insistiraju na tome da se rat nastavi.

- Advertisement -

„I sam predsednik Rusije je govorio o tome da je on sam razmatrao plan, njegove odvojene odredbe, ali mislimo da nije prikladno upoređivati te dve ideje. Mislim na onu koju je plasirao predsednik Kine Si Đinping i onu o kojoj je sada govorio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko“, naglasio je on odgovarajući na pitanje o tome kakav format primirja, koji su predložile Belorusija ili Kina, u Kremlju smatraju pogodnijim.

Peskov je naveo i da se trenutno ne može realizovati plan Pekinga.

Danas se predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko obratio naciji i parlamentu, a glavna tema je bila očuvanje suvereniteta i situacija u Ukrajini. On je predložio da se obustave borbena dejstva u Ukrajini, uspostavi primirje pri čemu nijedna strana ne bi smela da premešta tehniku i oružje.

Krajem februara kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu