KREMLJ O CURENJU GASA NA SEVERNOM TOKU: Glupe tvrdnje da Rusija stoji iza toga, a sećate li se saopštenja američkog predsednika

0
62

MOSKVA – Kremlj je danas ocenio da je „glupo i apsurdno” sumnjati da Rusija stoji iza navodnih napada na gasovode Severni tok. „Bilo je sasvim predvidljivo” da će neko okriviti Rusiju, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je dodao da je to „predvidljivo glupo i apsurdno”.

Peskov je naveo da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden mislio kada je početkom februara govorio o tome da se treba osloboditi Severnog toka 2, ali da Moskva pamti te reči.

Putinova čestitka Siju: Spremnost za nastavak bliske saradnje

„To je prilično predvidljivo i takođe predvidljivo glupo izneti takve verzije (događaja). Predvidljivo glupo i apsurdno”, rekao je Peskov na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Tanjug. On je kazao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 treba da bude istražen i da „u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo”, ali da do sada „vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga”.

Evropske vlasti istražuju ono za šta Danska, Nemačka i Švedska tvrde da su bili akti sabotaže na cevovodima pod Baltičkim morem dva ruska gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2. „Da li se sećate saopštenja predsednika SAD, koje je dao početkom februara, kada je obećao da će se osloboditi Severnog toka 2”, rekao je Peskov govoreći o prijavljenom curenju gasa na Severnom toku 1 i 2 i pojedinim tvrdnjama da bi Rusija mogla da bude umešana u te incidente.

Portparol je kazao da su vanredne situacije na dva gasovoda veliki problem za Rusiju, da su obe linije Severnog toka 2 napunjene gasom i da je „ceo sistem spreman da pumpa gas, a taj gas je veoma skup”.

Ostavite komentar