KREĆE LUDILO U SVETU: Vojska u Šri Lanki na benzinskim pumpama raspoređuje kupce

Obavezno pročitajte

Šri Lanka je naredila vojnom vrhu da rasporedi vojnike na benzinskim pumpama širom zemlje da bi pomogli oko distribucije goriva jer su zbog naglog rasta cena ključnih sirovina i prateće nestašice desetine hiljada ljudi napravili kilometarske kolone i satima čekaju u redu da natoče gorivo.

Ova ostrvska država u Indijskom okeanu bori se sa deviznom krizom koja je dovela do devalvacije nacionalne valute ugrozivši njenu sposobnost plaćanja osnovnih uvoznih proizvoda kao što su hrana, lekovi i gorivo, zbog čega se vlada u Kolombu obratila Međunarodnom monetarnom fondu, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Odluka da se vojska rasporedi blizu benzinskih pumpi i punktova za snabdevanje kerozinom doneta je nakon što su tri starije osobe preminule čekajući u dugim redovima na benzinskim stanicama.

„Najmanje po dva pripadnika vojske biće raspoređena na svakoj pumpi za gorivo”, rekao je portparol vojske Nilanta Premaratne za Rojters, dodajući da će vojnici pomoći oko organizacije distribucije goriva, ali neće biti uključeni u kontrolu mase.

Taj potez je odgovor na pritužbe vezane za gomilanje zaliha i neefikasnu distribuciju, rekao je portparol vlade Rameš Patirana.

„Vojska će biti raspoređena da pomogne javnosti, a ne da ugrozi njihova ljudska prava”, dodao je.

Napetost zbog nestašice goriva dovela je do sporadičnog nasilja među ljudima koji se guraju da kupe gorivo i druge osnovne potrepštine. Policija je saopštila da je jedan muškarac izboden na smrt u ponedeljak tokom svađe sa vozačem trotočkaša, a prošle nedelje su tri starija muškarca umrla dok su čekali u redu da kupe gorivo na velikoj vrućini.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu