POTPREDSEDNICA RUSKE VLADE: Kovid pasoši neprihvatljivi, vakcinacija nije obavezna

Obavezno pročitajte

Međunarodni „kovid pasoši“ ograničili bi kretanje ljudi, takav pristup je neprihvatljiv, izjavila je potpredsednica ruske Vlade Tatjana Golikova. Ona je govorila i o vakcinaciji u Rusiji, istakavši da je do sad proizvedeno 7,6 miliona doza vakcina protiv korone, a da se u prvom kvartalu 2021. očekuje vakcinacija 20 miliona.

Golikova je podsetila da Evropska unija razmatra mogućnost izdavanja sertifikata o vakcinaciji, ali tu se pre svega radi o „dokumentima koji bi važili za zemlje koje posećuje veliki broj turista“, tj. kovid pasoša i države na taj način pokušavaju da zaštite sebe i posetioce.

„Trenutno je, po mom mišljenju, očigledno da ne mogu sve zemlje da omoguće vakcinaciju, ne raspolažu svi fondom kakav ima, na primer, Rusija i bilo kakva vrsta pasoša jednostavno ograničava međunarodno kretanje, što je, po mom mišljenju, trenutno nedopustivo“, izjavila je potpredsednica za sajt „Vesti“.
Golikova je istovremeno istakla da je nedopustivo uvođenje pandana „kovid pasoša“ u ruskim regionima.

„Smatram da mi imamo jedan pasoš. Nikakvi pasoši nikada nisu korišćeni u vreme bilo kakvih zaraznih bolesti u svetu. Jedini sertifikat koji se danas koristi i koji je odobrila Svetska zdravstvena organizacija je međunarodni sertifikat za žutu groznicu“, objasnila je Golikova.

Ona je takođe podsetila da u njihovoj zemlji zakon predviđa obaveznu potvrdu ukoliko osoba primi vakcinu protiv bilo koje zarazne bolesti i ona se sad izdaje vakcinisanima protiv korone.

Golikova je naglasila da je Komitet za vanredne situacije SZO usvojio odluku prema kojoj trenutno nije svrsishodno uvođenje bilo kakvih dokumenata koji ograničavaju kretanje ljudi.

U ovoj zemlji je proizvedeno preko sedam miliona doza vakcine
U intervjuu za televiziju „Rusija 1“ Golikova je saopštila da je  do sada proizvedeno 7,6 miliona doza vakcine protiv virusa korona, dok je 2,1 milion doza isporučeno ruskim regionima.

Kako je rekla, medicinske ustanove  će u prvom kvartalu 2021. godine dobiti više od 17 miliona doza vakcine, a biće vakcinisano oko 20 miliona ljudi.
Golikova je dodala da je u Rusiji otvoreno 2.250 punktova za vakcinaciju.

Takođe je saopštila da se osobama koje su preležale virus koronu za sad ne preporučuje da se vakcinišu, jer su, kako je rekla, slučajevi ponovnog zaražavanja retki. Prema mišljenju naučnika, nema razlike između antitela koja se stvaraju nakon vakcinacije i preležane bolesti, podsetila je potpredsednica.

Golikova je dodala da su ruski naučnici do sad otkrili 1.424 soja virusa korona, ali da oni nisu opasni, i da ih svi testovi za koronu u Rusiji otkrivaju. Takođe je naglasila da „britanski“ soj virusa korona ne predstavlja pretnju po bezbednost Rusije.

Prema njenim rečima, imunitet krda bi se mogao formirati već ove godine. Međutim, poručila je da i oni koji su primili vakcinu treba da nose maske i rukavice, da poštuju distancu kako bi se kolektivni imunitet formirao.

Prema njenim rečima, naučnici govore da će virus kovid najverovatnije postati sezonska bolest.

„A ukoliko je to sezonska bolest i ako budemo primećivali mutaciju soja virusa korona, onda ćemo to morati da trajno uključimo u kalendar imunizacije“, objasnila je ona.

Golikova je ponovo naglasila da je vakcinacija protiv virusa Kovida 19 dobrovoljna.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

ALEKSANDAR VUČIĆ: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji, bolje je dok ne moramo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u parlamentu da će Beograd možda morati da uvede sankcije Rusiji. Vučić je rekao...

Još priča na sličnu temu