KOVID-19: Šta ako se razbolimo u inostranstvu?

Obavezno pročitajte

Kovid i odmor van granica

Svi koji se odluče da ove godine odmor provedu van granica Srbije moraju računati na to da putno zdravstveno osiguranje ne pokriva lečenje od kovida-19.

Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije kaže za Tanjug da kovid-19 nije pokriven putnim zdravstvenim osiguranjem, ali ni dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjem, jer je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa korona.

- Advertisement -

„Međutim, dijagnostika da bi se utvrdilo da li neko boluje od kovida-19 je pokrivena osiguranjem. Onog trenutka kada se utvrdi da neko boluje od korone, obaveza osiguravajućeg društva prema njemu prestaje, zato što mora da se leči po proceduri države u kojoj se nalazi“, pojašnjava Ćirić.

Napominje da polisa putnog zdravstvenog osiguranja i dalje važi za sve ostale slučajeve koji se nisu dogodili krivicom ili nemarom putnika, odnosno nisu posledica nehata osiguranika, a gde je potrebna lekarska pomoć.

Kovid

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove bolničkog i vanbolničkog lečenja uglavnom u iznosu do 30.000 evra. Uobičajena cena u osiguravajućim kućama za četvoročlanu porodicu za desetak dana odmora je oko 4.000 dinara.

I kod dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja situacija je ista. U Srbiji vlasnici polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja leče se u privatnim zdravstvenim ustanovama.

„Srbija je propisala da kovid-19 mora da se leči isključivo i samo u državnim zdravstvenim ustanovama, te mu polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za tu bolest ne važi“, pojašnjava Ćirić.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Dačić: Snimak na kome se navodno vidi Radoičić – podvala

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, gostujući na RTS-u, da mu nije jasno po kom...

Još priča na sličnu temu