23.5 C
Belgrade
nedelja, 20 septembra, 2020

KOVID 19 LOVAC NA SRBE: Aplikacija koja registruje zaražene oko nas

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Kovid i lovac na pozitivne

Kada korisnik aplikacije dobije informaciju da je pozitivan na kovid on dobija i kod koji predstavlja pseudonim. Taj kod on može da unese u aplikaciju i tada se sva lica koja je koriste, a bila su u kontaktu sa njim, obaveštavaju da su bila u blizini zaražene osobe u poslednjih 15 dana, bez otkrivanja identiteta obolelog.

- Advertisement -

Tako za Sputnjik Zlatko Petrović iz službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti objašnjava funkcionisanje aplikacije koja će registrovati kontakte sa osobama zaraženim virusom korona, pod radnim nazivom Kovtakt (Covtact), koju trenutno razvija Kancelarija za IT i e-upravu Vlade Srbije.

kovid,

© FOTO : SCREENSHOT/LANDING AIAplikacija će registrovati da li ste u poslednjih 15 dana bili u blizini zaražene osobe

Nova aplikacija – alarm za Kovid 19

Aplikacija će se preuzimati sa interneta i koristiće se isključivo dobrovoljno i anonimno, a trebalo bi da pokazuje i na kom rastojanju se korisnik nalazio od zaražene osobe, kao i to koliko vremena su bili u kontaktu.

- Advertisement -

„Drugim rečima, to bi predstavljalo alarm za onoga ko ima instaliranu aplikaciju da je u poslednjih 15 dana bio u rizičnoj situaciji i da postoji verovatnoća da je zaražen, te da bi trebalo da prekontroliše svoje zdravlje“, objašnjava Petrović.

Navedeni način funckionisanja aplikacije koji nam je naš sagovornik predstavio je načelan, što znači da konačni detalji tek treba da budu objavljeni.

Iz Kancelarije za IT i e-upravu Vlade Srbije za Sputnjik kažu da će sa tehničkim detaljima aplikacije upoznati javnost kada ona bude završena.

Prvo privatnost, onda „puštanje u promet“

Petrović kaže da su u skladu sa raspoloživim informacijama Kancelariji za IT skrenuli pažnju da prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti treba da sastave dokument pod nazivom Procena uticaja na zaštitu podataka, čime bi se proverlilo koliko je aplikacija rizična po privatnost građana. Tek nakon toga ustanoviće se da li će aplikacija biti „puštena u promet“.

- Advertisement -

„Prema Zakonu jasno treba definisati uloge. Ko je tu rukovalac podataka? Ko je primalac podataka, a ko obrađivač? Na koji način bi to funkcionisalo? Drugim rečima, još nismo dobili potpune informacije o funkcionisanju te aplikacije, ali to je nešto što očekujemo“, predočava Petrović.

Mobilni telefon

© CC0 / PIXABAYSlužba Poverenika za informacije ukazala je Kancelariji za IT na zakonske obaveze

Efikasnost pod znakom pitanja

Naš sagovornik je ukazao i na to da se takve aplikacije u Evropi koriste već nekoliko meseci i da su se negde pokazale efikasnim, a negde problematičnim.

„Negde ima manje ili više otpora prema tim aplikacijama. U principu, mi smo zbog pandemije trenutno u situaciji bez presedana, tako da ako ta aplikacija može da doprinese da se jedna osoba ne zarazi ili da na vreme prekontroliše zdravlje, onda će opravdati svoje postojanje“, zaključuje Petrović.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

PROTIV FARMAKOMAFIJE: Indija otkrila prvi test za detekciju korone!

Indija dobila sva odobrenja za upotrebu tata krispr testaIndija je pronašla nov test za virus korona, koji prepoznaje...

(VIDEO) AMFILOHIJE ZAPEVAO U KUČIMA:“Kad se vojska srpska, majčice, na Kosovo vrati!“

Amfilohije zapevaoMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posetio je danas selo Brskut, u Kučima, povodom slave crkve Roždestva Presvete Bogorodice, gde...

ALBANSKI ISTORIČAR PROTIV ALBANSKE ISTORIJE: „Car Dušan i car Lazar – skandalozno“

Albanski istoričar se oglasioAlbanskii istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je da je istorija Kosova i Albanije u...

DA LI STE ZNALI? Šta znači pojam “četnik” i zašto su LOBANJA i ukrštene kosti njihov simbol?

Četnik, kako i zaštoSvi ste već svesni toga da naši neptrijatelji, bilo nacionalni, bilo ideološki, širom Balkana poistovećuju...

ŠOK: Nadal ispao u Rimu, Đokoviću se otvara put ka tituli! (VIDEO)

Rafael Nadal izgubio je i četvrtfinale (2:6, 5:7) i titulu Rima! Bolji od njega bio je momak koga je čak devet...