29.3 C
Belgrade
petak, 24 juna, 2022

Kosmajac (67) umro od korone!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Biznismen Dragoslav Kosmajac (67) preminuo je jutros u pola 10, preneo je Informer.rs

Kosmajac bio na lečenju

Kosmajac je bio na lečenju u KBC „Dr Dragiša Mišović“, a pre nekoliko dana mu se naglo pogoršalo stanje, jer su mu oba plućna krila bila zahvaćena opasnim virusom.

- Advertisement -

Afera Kosmajac

Dragoslav Kosmajac (66), koga je premijer Aleksandar Vučić označio kao navećeg narko dilera u državi, u “Beloj knjizi organizovanog kriminala” MUP Srbije iz 2001. navodi kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Kosmajac krije lik od reportera
Kosmajac krije lik od reportera „Blica“

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, povodom hapšenja Kosmajca i još sedam njegovih saučenika, da se istraga u pogledu imovine nastavlja, te da se oni terete za čak pet krivičnih dela – od podstrekivanja na činjenje krivičnih dela do utaje poreza.

- Advertisement -

Stefanović je slučaj Kosmajca uporedio sa istragom koju je FBI vodio protiv Al Kaponea koji je pao zbog neplaćanja poreza.

A ko je zapravo uhapšeni Kosmajac?

Prema podacima MUP, on “sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti sa osobama koje neposredno vrše navedene poslove”.

Takođe, ne pojavljuje se mnogo u javnosti. Kako je nedavno u javnosti objavljeno, živi na Zvezdari u jednoj od svoje četiri kuće.

Odatle i vodi posao sa izgradnjom stanova na celoj teritoriji ove beogradske opštine. Sumnja se da je novac od trgovine narkoticima investirao upravo u stanogradnju.

Operativna saznanja, prema pisanju beogradskih medija, ukazuju na to da je kupovao i nekretnine po zemljama zapadne Evrope.

Njegovo ime su pominjali i svedoci saradnici i optuženi u postupcima protiv “zemunskog klana” imenujući ga kao osobu od koga su pripadnici “zemunskog klana” nabavljali drogu.

Slovenske isprave
Slovenske isprave

Akciju “Sablja” posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 2003. godine je izbegao pobegavši u inostranstvo, nakon što je navodno dobio informaciju da će biti uhapšen.

Policija je u januaru ove godine u akciji “Grom” pretresla kuću Dragoslava Kosmajca.

Tom prilikom, nije pronađena droga, ali jesu četiri pištolja i puška, zbog čega su na razgovor privedeni i Dragoslav i njegov sin Lazar. Kako je utvrđeno, oružje je registrovano na Kosmajčevu suprugu i sina.

U dokumentu se tvrdi da je povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika u Južnoj Americi, odakle je navodno organizovao transporte velikih količina kokaina, a i da ima uhodani kanal za krijumčarenje heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije, preko Crne Gore i Srbije, za zemlje zapadne Evrope.

Najviše imovine Kosmajac navodno ima na beogradskoj opštini Zvezdara, gde i živi.

On je prema dostupnim podacima, vlasnik ili suvlasnik čak 31 stana, ukupne površine 2.700 metara kvadratnih.

Prema nekim podacima, Radna grupa MUP-a koja je istraživala Kosmajca pokazuju da on samo u Beogradu ima stanove, kuće, lokale i zemljište u vrednosti od 10,7 miliona evra.

Pored brojnih stanova manje i veće kvadrature, Kosmajac poseduje u stopostotnom ili manjem vlasništvu i šest lokala čija je ukupna površina 900 kvadrata, procenjenih na 1,1 milion evra. Takođe, na njegovo ime se vode i 43 parcele od 15 hektara vrednosti od 6,1 milion evra.

Nakon što je Kosmajac označen kao najveći srpski narko diler, on je pobegao u Crnu Goru sa slovačkim pasošem, koji mu je kasnije poništen.

Jedna od Kosmajčevih brojnih nekretnina
Jedna od Kosmajčevih brojnih nekretnina

Policija je u njegov zamak u Žabljačkoj ulici na Zvezdari upala prvi put januara ove godine i tada je on zajedno sa sinom Lazarom (24) priveden u policiju zbog oružja koje je kod njih nađeno, a za koje su, kako se zatim utvrdilo, imali uredne dozvole na Lazarevo i ime Kosmajčeve supruge Marije.

Inače, ime Kosmajca i članova njegove porodice registrovano je na čak 13 adresa u Beogradu, na kojima su kuće, stanovi, saloni, radionice.

O saradnji Kosmajca sa “zemunskim klanom” govorili su svedoci-saradnici na suđenju za ubistvo premijera Đinđića.

Dejan Milenković Bagzi tvrdio je da je 5. oktobra 2000. oružje ukradeno iz SUP Stari grad s Ljubišom Buhom Čumetom odneo u Kosmajčevu kuću na Zvezdari.

Kosmajac je, pišu mediji, karijeru započeo tako što je prijatelje slao u Italiju da prevoze automobile u kojima je prethodno krio i po 20 kilograma droge, da bi zatim stigao i do Južne Amerike.

Njegova svetska karijera, kontakti s kolumbijskim kartelima, bogatstvo i moć bili su u Srbiji poznati samo vrhu podzemlja – Dušanu Spasojeviću Šiptaru i Ljubiši Buhi Čumetu, s kojima je devedesetih godina izgradio saradnju u distribuciji droge.

Desetak godina kasnije, započeo je saradnju s Darkom Šarićem, navode mediji.

- Advertisement -
SourceInformer
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti