KORONA MOŽE DA POTRAJE I DVE GODINE: Dr Kon – Naviknimo se na NOŠENjE MASKI, na jesen stiže jači udar virusa

Obavezno pročitajte

U ZNAKU borbe protiv korone proći će celo leto koje je pred nama, a najveći udar očekuje se na jesen. Ukoliko intenzitet širenja zaraze ne opadne, procenjuje se da bi epidemija u Srbiji mogla da traje i – pune dve godine.

Ovako aktuelnu epidemiološku situaciju ocenjuju medicinski stručnjaci, koji su uvereni da će početak sezone širenja respiratornih infekcija, pratiti i novi nalet kovida 19.

– Virus nam je jasno poručio da nema sezonu i da visoke temperature ne sprečavaju njegovu aktivnost. Uveren sam da je njegova moć širenja ista kao i na početku epidemije. Razlika je samo što sada imamo mnogo veći broj testiranih, a do juče nismo imali nikava ograničenja u okupljanjima, već samo savete struke o neophodnoj zaštiti. Zato je vrlo bitno da se naviknemo na nošenje maski, ne samo u narednih 15 dana, na koliko su uvedene obavezujuće mere, već mnogo duže od toga, da bismo jesen dočekali spremni – rekao je za „Novosti“ dr Predrag Kon.

- Advertisement -

KORONA I ŠTA SE KRIJE: Ljudi se ubijaju, ne mogu više da IZDRŽE LUDILO!

UVećina je smatrala da će stvaranje kolektivnog imuniteta olakšati borbu sa koronom, ali podaci nacionalne studije pokazuju da antitela na koronu ima svega 6,4 odsto građana. 

– Uveren sam da je taj procenat sada negde oko 10 odsto. Do jeseni on možda može da dostigne i 20 procenata, ali to nije dovoljno i zato nam je neophodna disciplina.

Ukoliko svi nosimo maske, podseća, širenje virusa snižen je na jedan procenat.

– Kada pojedinac nosi masku u okruženju u kojem je drugi nemaju, on je zaštićen samo 30 odsto. Zato, ako se nove mere budu poštovale, ostaje samo teoretska mogućnost da dođe do povećanja broja obolelih.

Dr Kon dodaje da je u studentskim domovima u Beogradu oko 300 zaraženih studenata, a samo 10 odsto njih iz domova.

Sourcedirektno

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu