KORONA KOSI ISTAKNUTE PRAVOSLAVCE: Šta se zaista dešava?

0
438
Patrijarh Irinej je preminuo posle teške borbe sa koronavirusom, ali nije jedini poglavar koji je bio zaražen smrtonosnom bolešću – u bolnici se trenutno od koronavirusa leče grčki arhiepiskop Jeronim i albanski Anastasije, a nedavno je od posledica koronavirusa preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Danas je stigla vest da je preminuo i vladika Artemije takođe od koronavirusa?!
Patrijarh Irinej se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi).

Primljen je bez ikakvih zdravstvenih tegoba, nakon kontrolnog PCR testa na koronu po povratku iz Crne Gore. Saopšteno je da će samoizolaciju od 14 dana provesti u bolnici jer u Patrijaršiji nema uslove da se samo izoluje. A, i za svaki slučaj da bude bliže lekarima, ako se neki simptomi pojave. Posle nekoliko dana je saopšteno da mu se stanje pogoršalo, pa poboljšalo, pa da mu je pozlilo i na kraju da je preminuo nakon bezuspešne borbe za život na respiratoru. Vest o smrt patrijarha prvi je zvanično objavio predsednik Aleksandar Vučić, ne Patrijaršija, niti bolnica.

Poslednju izjavu za medije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej dao je za portal Nova.rs, kad je govorio o mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Irinej je istakao da upokojenje mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti.

Ubrzo nakon sahrane Amfilohija, i njegov naslednik vladika Joanikije, koji sada rukovodi Mitroplijom crnogorsko-primorskom je hospitalizovan zbog korona virusa, koji bi trebalo uspešno da prebrodi. On je, za razliku od Patrijarha, imao i simptome bolesti u trenutku hospitalizacije poput temperature i problema sa plućima.

Vladika Joanikije se spominje kao jedan od kandidata za Patrijarha, dao je veliki doprinos u rušenju Milovog režima, hapšen je tokom litija. Nakon blaženopočivšeg Amfilohija je najpopularniji kod vernog naroda Crne Gore zbog srčanosti i rodoljublja. Veliki je borac za očuvanje srpskog Kosmeta, kao što su bili i Amfilhije i Irinej.

Nezvanično, upravo se Joanikije usprotivio tome da Vučić drži govor na sahrani Amfilohija, budući da su Vučićevi tabloidi čak i neposredno pred upokojenje Mitropolita vodili strašnu hajku protiv njega, optuživali ga da ruši Vučićev režim i podrugljivo ga zvali „Rista sotona“. Ni Patrijarh Irinej nije tada insistirao na tome da Vučić održi govor, već je prihvatio odluku Amfilohijevih najbližih saradnika.

Neverovatno je da je dan nakon Patrijarha Irineja, javljeno da se upokojio i vladika Artemije od korona virusa, koji je bio raščinjen od strane SPC 2010. godine.

Šta se dešava u Grčkoj?

Kao grom iz vedra neba je došla vest da je i atinski arhiepiskop Jeronim završio u bolnici, a zajedno sa njim i albanski arhiepiskop Anastasije! I to istog dana kada se upokojio Patrijarh srpski Irinej.

Grčka je inače dospela u žižu svetske javnosti nedavno i po tome što je njen zvaničnik Micotakis uspeo da bude PRVI koji je čestitao pobedu Bajdenu na izborima u SAD, pretekao je čak i Angelu Merkel i Mila Đukanovića.

Uglavnom, poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop atinski Jeronim Drugi (82) prebačen u bolnicu posle pozitivnog testa na Kovid-19.

Arhiepiskop se nalazi na odeljenju za intenzivnu negu u bolnici Evagelismos u Atini.

U istoj bolnici se već leči i poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasije (91), od kada je prebačen avionom u Grčku prošle nedelje. Prošle srede saopšteno je da je poglavar albanske pravoslavne crkve testiran pozitivno na koronavirus.

On je tada pokazivao blage simptome, ali je ipak hospitalizovan zbog svojih godina i hroničnih zdravstvenih problema.

Inače, u Grčkoj se mesecima vode velike „bitke“ između crkve i vlasti oko pričešćivanja, ali i proslave najvećih hrišćanskih praznika (uskoro će Božić, a još nije splasnula ni tenzija oko Vaskrsa)

Mitropolit Feofan preminuo kad i Irinej

Mitropolit kazahstanski i tatarstanski Feofan umro je juče u 74. godini, prenela je RIA.

Zvanični sajt mitropolije Tatarstana navodi da je mitropolit umro od komplikacija prouzrokovanih koronavirusom.

Mitropolit Joanis preminuo kao i Amfilohije
Nedavna smrt visokog crkvenog velikodostojnika Grčke pravoslavne crkve mitropolita Joanisa otvorila je raspravu o bezbednosti pričešća za vreme pandemije, a najglasniji protivnici su upravo ateisti koji se i ne pričešćuju.

Pravoslavna crkva insistira na tome da ne može biti opasnosti od prenosa, pošto je pričest krvi i telo Hrista i prema tome ne može da prenosi bilo kakvu bolest. Crkva navodi da je primenila sve restrikcije za javnu bezbednost poput dodatne higijene, maski i rastojanja.

Što se tiče svetovne vlasti, samo je mandatar Crne Gore Zdravko Krivokapić za sada stao na stranu crkve i zvanično podržao pravoslavni stav o pričešću rekavši za medije da vernici znaju da se ne može tako širiti zaraza, a oni koji ne veruju u to i nisu vernici, se i ne pričešćuju tako da nisu ugroženi. On je bez maske satima prisustvovao opelu Amfilohija u društvu stotina vernika, celivao je telo blaženopočivšeg mitropolita zajedno sa hiljadama vernog naroda i naglasio da se i pričestio sa velikim brojem vernika.

Ostavite komentar