KORONA FAŠIZAM: Kolike su kazne za odbijanje vakcine i koja ovlašćenja ima vlast?

Obavezno pročitajte

U Srbiji bi vakcinacija protiv korona virusa mogla da bude obavezna, odnosno prisilna. O tome svedoči Predlog izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je u novim odredbama ostavio prostor da se odluka o obaveznoj vakcinaciji donese ukoliko za tim bude potrebe.

Ta odluka, prema novom zakonskom rešenju, spada u nadležnost ministra zdravlja, a donosi se posebnom uredbom. Zakon propisuje i kazne za one koji bi, u takvom slučaju, odbili obaveznu imunizaciju.

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sutra (12. novembra) će biti pred poslanicima u Skupštini Srbije, a osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, kao najvažniji deo Zakona izdvaja se – imunizacija stanovništva.

- Advertisement -

O tome je za Blic govorila i v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović „Batut“ Verica Jovanović.

„U skladu sa članom 33 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vanredna imunizacija – koja može biti preporučena ili obavezna – naređuje se aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i uz saglasnost Republičke stručne komisije za zarazne bolesti“, navela je u svom odgovoru doktorka Jovanović.

Ona dodaje da, imajući u vidu prethodno navedeno, kao i činjenicu da su vakcine protiv kovida 19 još uvek u fazi kliničkog ispitivanja, kada vakcina bude registrovana za primenu u populaciji, naredbom ministra biće definisano da li će se vanredna imunizacija protiv kovida 19 sprovoditi kao obavezna ili preporučena.

Obavezna vakcinacija upravo se pominje u izmenama Zakona o kojem će se sutra raspravljati u Skupštini, a u koji je Blic imao uvid.

„U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti koje su utvrđene zakonom ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti“, navodi se u zakonu.

U dosadašnjem kalendaru imunizacije obavezna vakcinacija bila je predviđena za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

U izmenama Zakona, uz pomenute, navode se i „ostale zarazne bolesti“, a upravo je među ostale zarazne bolesti u novim izmenama zakona svrstan i kovid 19, i to kao zarazna bolest koja se prenosi vazduhom. Time je praktično je poseban akt ministra za obaveznu imunizaciju predviđen i za ovaj virus.

Kazne za one koji neće da se vakcinišu
Zakon takođe propisuje i kazne za one koji odbijaju obaveznu imunizaciju, a i o tome je doktorka Jovanović govorila.

„Prema članu 85 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara za fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta, kao i za fizičko lice koje ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, što bi verovatno bio slučaj kada je u pitanju obavezna vanredna imunizacija na osnovu naredbe Ministra zdravlja“, objašnjava doktorka Jovanović.

Šira ovlašćenja ministra
Prema izmena novog Zakona, ministar zdravlja ima šira ovlašćenja i mogućnost donošenja određenih mera.

Ministar na osnovu predloga Komisije i Zavoda može narediti:

a) zabranu okupljanja na javnim mestima

b) ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;

v) zabranu ili ograničenje putovanja;

g) zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;

d) vanrednu vakcinaciju;

đ) mere lične zaštite od infekcije.

Radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprečavanja njihovog prenošenja u druge zemlje, ministar na predlog Komisije i Zavoda može narediti mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, i to:

1) zabranu putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti;

2) zabranu kretanja stanovništva, odnosno ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom određenom zaraznom bolešću, odnosno epidemijom te zarazne bolesti;

3) zabranu ili ograničenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;

4) obavezno učešće zdravstvenih ustanova, drugih oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, drugih pravnih lica, preduzetnika i građana u suzbijanju zarazne bolesti i korišćenju određenih objekata, opreme i prevoznih sredstava radi suzbijanja zaraznih bolesti;

5) Obavezan lekarski pregled, laboratorijsko ispitivanje ili podnošenje izveštaja o laboratorijskom ispitivanju prilikom ulaska u zemlju iz određenih zemalja.

1 COMMENT

  1. Srbija je zemlja eksperimenata nad ljudima koji se kasnije posle procene, primenjuju ili ne primenjuju na ostale stanovnike planete. Ovde je uspesnost eksperimenata zagarantovana jer su nekim cudom isprali svest gradjana Srbije. Neko ko je pre samo 20 godina stajao na Brankovom mostu bez straha i sa uzvikom „Svi smo mete“, danas je gomila opranih mozgova. Neko mora da povede narod protiv svega ovoga. Svi zadnji rokovi su prosli. Sada kada traje okupacija ljudi, trovanje bojnim otrovima, pretnje prisilnim vakcinama, sta je prirodnije nego pobuna cele Srbije i skidanje ovih mafijasa i njihovo neutralisanje? Ima li Srbija takve snage? Gde su generali, oficiri, postena policija?

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu