„KORISTE VANREDNU SITUACIJU“: Naseljavaju migrante u Banat (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Meštani banatskog sela Delibilato, spontano su se okupili juče na protestu protiv odluke Komesarijata za izbeglice, da migrante sa Bliskog Istoka, naseli u Školsko-rekreativni centar Čardak u Deliblatskoj peščari.

Oko 500 meštana, je bez obzira na kriznu situaciju i mere vlade Republike Srbije izrazilo protest na ovu odluku, a okupljanje je trajalo od 7 ujutru do 15 časova popodne.

- Advertisement -

-Čuli smo da hoće da nasele 380 lica, neki pričaju i više, to je ogroman broj s obzirom da kod nas u selu ima oko hiljadu stanovnika, a ni okolna sela ne stoje bolje sa brojem ljudi.-priča za naš portal, meštanin ovog banatskog sela.

I ističe da znaju sa kakvim problemima se suočavaju lokalni žitelji u sredinama u kojima su već naselili migranete, od krađa pa do uznemiravanja građana.

-Ne smetaju nama izbeglice, boravile su u tom centru, izbeglice iz Bosne i Hrecegovine i Hrvatske, niti nam smeta da se objekti koriste i u drugu namenu, zašto tu ne bude karantin dok traje kriza, spremni smo da naše građane koji dolaze iz inostranstva i u kuće primimo, ukoliko je neophodno. Plašimo se za bezbednost i zato ne želimo migrante u našem selu-završava ovaj meštanin i dodaje da izražava sumnju da vlasiti namerno kiriste situaciju i vanredno stanje da bi naselili migrante.

Školsko-rekreativni centar „Čardak“

Kako izveštava Pančevo Siti, prestavnici lokalnih vlasti su podržali meštane i usprotivili se odluci o naseljavanju migranata, i traže od porajinskih institucija da to povuku.

Prema njihovim izvorima pokrajina je naredbu o naseljavanju donela na predlog Komesarijata za izbeglice. Takođe, kako navode, ovo državno telo je navodno još 20. marta sa „Vojvodinašumama” sklopilo sporazum o ustupanju na upravljanje Vojsci Srbije čitavog kompleksa „Čardaka”.

-Taj centar će poslužiće za adekvatan smeštaj nekoliko stotina migranata, kako bi se rasteretili migrantski centri u Vojvodini, a njegov karakter je izrazito privremen i trajaće najduže dva meseca posle ukidanja vanrednog stanja- rekao je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, a preneo Tanjug.

I ZAPOSLENI STRAHUJU

Zaposleni radnici u ŠRC „Čardak“, njih tridesetak, uplašeno je za svoju egzistenciju. Ne postoje druga adekvatna radna mesta na koja bi ih mogli prebaciti u „Vojvodinašume, a nisu sigurni da će Komesarijat želeti da ih preuzme.

Kako su pojedini lokalni mediji izveštavali radnici su takođe u strahu, jer svakodnevno čitaju iskustva medicinskog i drugog osoblja koje je radilo sa njima, kao i o učestalim napadima na građane.

Novi protest zakazan je za danas u četvrtak u 10 časova.


Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu