KOORDINATORKA UN: Srbija sebi ne sme da dozvoli da zabrani Evroprajd

Obavezno pročitajte

Srbija, kao država na putu pristupanja EU, ne sme sebi dozvoliti da zabrani Prajd, rekla je za Glas Amerike Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Dodala je da to nije preporučljivo i da je sigurna da je državno rukovodstvo svesno toga. 

- Advertisement -

Zvaničnica svetske organizacije ukazala je da bi se, čak i ukoliko šetnja bude otkazana, moglo dogoditi da ljudi izađu na ulice, što bi u kontekstu bezbednosti stvari moglo da učini još komplikovanijim.

Sama šetnja i čitava nedelja posvećena Prajdu predstavljaju fantastičnu prilika da Srbija i Beograd pokažu da u njima postoji sloboda u svakom smislu. Bilo bi šteta i greška ukoliko bi ta prilika bila uskraćena državi i građanima – isključivo zbog postojanja manjine zaglavljene u sopstvenim uverenjima ili onih kojima je isključivo stalo do sopstvene političke dobiti. U srednjem roku, to bi naštetilo zemlji i nije vredno zarad kratkotrajne političke dobiti„, rekla je Žakob u intervjuu Glasu Amerike.

Ona podseća da se u Srbiji šetnje i prateći događaji u okviru Prajda nesmetano održavaju tokom poslednje decenije.

Mislim da ovogodišnji događaj predstavlja svojevrsnu kulminaciju – priznanje da je reč o važnoj temi za ovu zemlju. Pre dve-tri godine vlasti i cela zajednica su se obavezali na održavanje Evroprajda i ovo je prvi put da se ta manifestacija održava u jednoj zemlji Jugoistočne Evrope. Reč je o velikom događaju i prilici iz mnogo različitih perspektiva. Uz to, u Srbiji postoji prilično brojna LGBT zajednica koja treba da bude prepoznata. U godinama koje dolaze borba za njihova prava će nastaviti da prevladava“, rekla je ona i istakla da je Evroprajd manifestacija koja prevazilazi samu šetnju.

Rekla je da je to prilika da se prikaže šta je do sada urađeno, kao i šta još nedostaje u smislu ostvarenja jednakosti prava za sva ljudska bića, i ocenjuje da su to ključni razlozi za organizovanje Evroprajda izrazivši očekivanja da će se Beograd prikazati kao, kako kaže, prestonica Evrope.

Ona je rekla da Evroprajd još nije otkazan, da je tako nešto saopšteno ali da se pripreme nastavljaju, kako događaji koji se održavaju cele nedelje, kao što su konferencije o ljudskim pravima, pozorišne predstave, tako i najvidljiviji događaji poput koncerta i marša.

Source021

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu