KON: Skeptičan prema ruskoj vakcini, on bi izgleda Gejtsovu?

Obavezno pročitajte

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je, povodom epidemiološke situacije izazvane virusom korona, da bi stvaranje kolektivnog imuniteta bez vakcinacije trajalo više godina, pa se od vakcine mnogo očekuje.

„Upozoravajuće je da se čudo očekuje od vakcine, a čuda uglavnom nema“, rekao je za RTS dr Kon.

- Advertisement -

On je ukazao da i vakcina koja dođe „neće davati baš najbezbedniju i najsigurniju zaštitu“, ali da je to trenutno „najbolje što svet može da očekuje“.

Povodom vakcine koju je registrovala Rusija, dr Kon kaže da imamo Agenciju za lekove i medicinska sredstva koja krajnje aktivno prati sva istraživanja.

Kon,

© SPUTNIK / NIKOLAЙ HIŽNЯKDvadeset država zatražilo od Rusije prvu svetsku vakcinu protiv korone, žele milijardu doza

„Niko još nije ovde podneo zahtev za registraciju vakcine. Imamo vrlo jasne propise po tom pitanju. Opreznost po pitanju bezbednosti vakcina je nužna. Prisutan je i pritisak da vakcina što pre bude dostupna i sad tu treba naći najbolje rešenje“, kazao je dr Kon.

On je konstatovao i da tiho zadovoljstvo trenutnom epidemiološkom slikom postoji, ali da je daleko od toga da smo u povoljnoj situaciji.

Kako je napomenuo, brojevi još uvek pokazuju da nigde nemamo „nulu“.

„Juče je Kikinda malo izletela, bio je nešto veći broj slučajeva. To samo pokazuje da smo mi u jednoj nesigurnoj epidemiološkoj situaciji i da će tako biti dok god je virusa“, naveo je dr Kon.

On je ponovo upozorio da je dovoljno jedno slavlje ili bilo kakvo okupljanje, na kojem može da dođe do ozbiljnijeg prenosa virusa, da izazove neočekivan skok broja zaraženih.

„Sada smo oprezniji sa prognozama iz jednostavnog razloga — očekivali smo tokom leta značajan pad prenošenja i obolevanja, a dogodilo se upravo obrnuto i to je dosta uzdrmalo ne samo nas, nego i čitav svet“, kazao je Kon.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu