KON SEJE PANIKU: Svakog koga sretnete možete smatrati zaraznim

Obavezno pročitajte

Kon o epidemiji

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je večeras da je situacija sa korona virusom takva da svakog koga sretnete možete smatrati zaraznim.

Kon kaže za RTS da je jasno da je aktivnost virusa korona sve veća i da smo u maksimumu koji će trajati bar još nedelju dana.  „Osnovno je da shvatimo da među testiranima u nekim kovid ambulantama u Beogradu nalazimo i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere koje su već donete. Zaštita sa maskama kada ih svi koriste, posebno u zatvorenom prostoru, jeste čak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi, onda je znatno manja, 30 odsto.

- Advertisement -
kon,

Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra„, naglasio je Kon. Kada je reč o tome da je među obolelim sve više mladih, Kon kaže da je to uobičajeno jer kada duži period imate lakšu kliničku sliku, imate takozvano tiho prokužavanje, i na kraju se desi da dođe do potpune infekcije, koja izazove tešku formu bolesti. 

Na pitanje da li će biti doneta odluka o ograničenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Kon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju već donete mere. „Da li će nove mere biti donete ili ne, odlučiće Krizni štab, ali ukoliko se poštuju ove mere sa distancom i nošenjem maski, onda nove nisu potrebne„, kaže Kon. 

Organizatori svih okupljanja, svake vrste sportskih događaja, direktno su odgovorni i oni su ti koji treba da vode računa o sprovođenju mera, rekao je Kon. Kada je reč o radu noćnih klubova, Kon kaže da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mera, imaćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata, već i zaposlenih koji tamo rade, kao i njihovih porodica.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu