KON: Razmišljamo o ograničavanju kretanja građana!

Obavezno pročitajte

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da Krizni štab ozbiljno razmatra ograničenje kretanja građana tokom predstojećih praznika.

“Pozivaju se ljudi na proslave i rođendane na društvenim mrežama. To nije pojedinačni slučaj, već su u pitanju otvoreni pozivi. To treba kontrolisati i sankcionisati. Pitanje je da li je to moguće kotrolisati. Zato moramo da razmišljamo i o ograničenju kretanja, a to zadire u ljudska prava i traži pravne okvire. Samo insistiranje da se mere sprovode podrazumeva neke konkretne korake”, rekao je Kon za TV Prva.

Kon je pozvao na veću solidarnost sa lekarima i medicinskim radnicima.

- Advertisement -

“Ovo je herojstvo medicinskih radnika. To su ludaci. Oni vode paralelne živote. U jednom je ratno stanje, u drugom je depresija. Moramo da nađemo balans. Za Crni petak smo videli kolika je potreba da se pobegne od stvarnosti. Da li su im stvarno trebale sve te stvari? Nisu. Hteli su da pobegnu od svega i kupe nešto lepo sebi. To vidite i kada lekari u bolnicama kite kovid jelke“, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima pritisak u Beogradu je najizraženiji, zato se Beograđani leče u bolnicama u unutrašnjosti.

“Mi jesmo na granici izdržljivosti čitavog zdravstvenog sistema. Ako sistem ne funkcioniše, onda i smrtnost raste. Uz dve dileme o broju mrtvih, mi po pitanju smrtnosti ne bismo smeli da se osećamo toliko loše. Po aktuelnim podacima, mi stojimo vrlo solidno. Imamo visok broj teških i srednje teških slučajeva. Ali, taj broj i dalje raste, a sve je veći pritisak na intenzivnu negu. Broj koji vidite na respiratoru su oni intubirani. Onih na kiseoniku je još više. Ovo može da se poredi samo s ratnim stanjem. Prirodne katastrofe se rešavaju lakše za zdravstveni sistem, jer je sve obično na jednom mestu. Sada je zahvaćen čitav svet, pa, naravno, i Srbija”, kaže Kon.

Na pitanje da li je policijski čas jedino rešenje za Novu godinu, on odgovara:

“Sada je svima jasno da smo prethodnim policijskim časom spasli veliki broj života. Jasno nam je da iskustvo pokazuje da je to najefetivnija mera. Nema tu dileme. Mi i dalje tražimo da se poštuju mere, a to znači da nema okupljanja više od pet ljudi. Medicinski deo štaba insistira na sprečavanju okupljanja. Ako to ne funkcioniše, onda država mora da sprovede te mere. Mislim da sam jasan. Država mora da reši taj problem, jer se tu postavlja pitanje ljudskih prava”, rekao je Kon.

Epidemiolog Branislav Tiodorović najavio je ranije danas da će Krizni štab sutra doneti nove mere, među kojima je obavezan PCR test za sve koji ulaze u Srbiju. Test ne bi smeo biti stariji od 48 sati. Oni koji nemaju PCR test moraće u karantin na 10 dana, rekao je Tiodorović za RTS.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VUČIĆ NAREDIO ARMAGEDON 3 U POŽAREVCU: Hapšenje organizovane kriminalne grupe, oštetili budžet grada Požarevca

Pljačka budžeta,narodnog novca,sukobi interesa,nameštanje poslova,pozivanje na gradonačelnika grada Požarevca? Da li je vreme za kavez drugovi ? Prema izvorima...

Još priča na sličnu temu