8.8 C
Belgrade
četvrtak, 23 septembra, 2021

KON PRIZNAO: Obolevaju nam i vakcinisani, proboj je imuniteta!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je konsultacije i sednicu, i trebalo bi da se uskoro održi, a na stolu se očekuju pitanja oko uvođenja novih mera i načina održavanja nove školske godine, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.
Kaže da sada obolevaju i vakcinisani, jer dolazi do proboja imuniteta, što dodatno otežava borbu sa virusom korona.

– Moramo da shvatimo da moramo da vratimo ozbiljnost na nivo koji smo imali, jer ponovo raste broj obolelih. Same brojke će opametiti ljude, nažalost. Kažem nažalost, jer da smo se ranije opametili, sprečili bismo ovaj rast. Ja očekujem sednicu, medicinski deo je tražio konsultacije i sednicu mislim da će to uskoro biti – ističe epidemiolog.

Na pitanje da li se očekuju rigoroznije mere, Kon kaže da su najveći problem slavlja i mesta gde nije moguće obezbediti prisustvo samo onih građana koji su zaštićeni, odnosno vakcinisani.

- Advertisement -

– Ja ne želim ništa da prejudiciram, naravno da imam svoj stav ali najbitnije je da se smanje kontakti, pogotovo onih koji nisu zaštićeni. Vidimo da čak i vakcinisani obolevaju, što znači da dolazi do proboja imuniteta i samim tim ne možemo se ponašati kao da rizika uopšte nema. Kada se okupe svi koji su vakcinisani, čak je 10 puta manji rizik nego kada se okupe nevakcinisani – objašnjava on.

Kada je reč o načinu na koji će se od septembra održavati nastava, Kon kaže da na tome radi grupa ljudi iz Ministarstva prosvete i sa Instituta „Batut“, te da su oni napravili protokol za polazak u škole.

- Advertisement -
SourceMediji
- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: