27.1 C
Belgrade
sreda, 10 avgusta, 2022

KON: Postoji zakonska mogućnost obavezne vakcinacije za odrasle!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Predrag Kon izjavio je da po zakonu postoji mogućnost propisivanja obavezne vakcinacije za odrasle. Screenshot (Youtube/KTV)Ono što je zakonski omogućeno, to je da bude ili obavezna ili preporučena u vanrednoj situaciji, kakva je ovakva jedna epidemija“, rekao je Kon u Danu uživo na N1. 

On je naglasio da ne može da ulazi u to šta o tome kaže Ustav, i dodao da on lično nije za obaveznu vakcinaciju svih i da misli da to nije neophodno. 

Kon: Postoji zakonska mogućnost obavezne vakcinacije za odrasle

Ali jesam za obavezujuću vakcinaciju onih koji to iz moralnih razloga moraju da urade zbog profesije koju obavljaju“, rekao je Kon, pominjući zdravstvene radnike. Na pitanje šta se može očekivati kada deca krenu u školu od 1. septembra, Kon je rekao da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jasno rekla da je vakcina bezbedna za uzrast od 12 do 17 godina. „Šta se sad očekuje?

- Advertisement -

Da nekolicina nas kaže da je (vakcinacija) obavezna, pa da izbiju protesti na ulicama“, rekao je epidemiolog. Dodao je i da ako neko neće da vakciniše dete, onda „jednostavno treba da pristane na neke stvari koje će biti drugačije za njega“, ali je rekao da ne može da pojasni kako bi to izgledalo. Govoreći o rastućim brojevima zaraženih, Kon je kazao da su 92 od 290 novih slučajeva koronavirusa 27. jula zabeleženi u Beogradu. 

„Mogu da vam kažem da je to oko 35 na sto hiljada u Beogradu za nedelju dana, a za celu Srbiju to je negde 21… Jasno se vidi da je Beograd odskočio i da je u Beogradu situacija najmanje dvostruko gora od proseka u Srbiji“, rekao je on. Upitan o mogućnosti davanja treće doze vakcine, Kon je rekao da će o tome biti reči na sednici Kriznog štaba u sredu. „Sutra ćemo dobiti objašnjenje. Nacionalni komitet je izašao u javnost sa preporukom da to treba za sve koji su stariji od 70 godina, koji imaju oslabljen imunitet, za pojedine hronične bolesnike“, rekao je on.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti