KON POPUSTIO POD PRITISKOM NARODA: Niko vas ne tera da se vakcinišete!

Obavezno pročitajte

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za N1 da je svejedno koju će građani vakcinu da prime ako je ona odobrena od srpske Agencije za lekove. Pojašnjavajući izjavu da ni vakcine koje su trenutno dostavljene Srbiji nisu utošene, Kon kaže da ne sumnja da će se to uraditi, ali da „ne treba da bude oklevanja“. Dodaje i da se nada raspuštanju Kriznog štaba „što pre“.

Prema njegovim rečima, realno je da će krizni štab biti potreban do polovine godine, barem medicinski deo tog štaba.Fajzer vakcina FOTO: ShutterstockFajzer vakcina FOTO: Shutterstock

Kon kaže da je, govoreći o neiskorišćenim vakcinama, hteo da naglasi da je „organizacija jako bitna“.

- Advertisement -

– I kad nemamo masovnu količinu vakcina. Ali moramo da budemo spremni, da svaku količinu koju dobijemo, ja kažem „pojedemo“, da se ona što pre utroši, ne samo zbog potrebe, već da pokažemo da smo spremni da se suočimo sa masovnom vakcinacijom – objasnio je Kon.

Građani bi, međutim, želeli da znaju da li su sve vakcine iste, da li štite u dovoljnoj meri.

– Ono što je garant je činjenica da Agencija za lekove izdaje sertifikate. Ako se upustimo u razumevanje tih tehnologija, to stanovništvo neće razumeti, a onda i svaki lekar ima svoje mišljenje. Na taj način se dešava ono što nije mnogo korisno, a to je zbunjivanje građana – ocenjuje epidemiolog.
Grčka crkva naložila sveštenicima da ne poštuju mere protiv virusaStiglo još 19.500 doza Fajzer vakcina na Torlak

Svi će biti zaštićeni koju god vakcinu da prime, uverava Kon.

– Građani imaju pravo da imaju afiniteta, poverenja prema svom lekaru, imaju pravo na brigu koja ih sprečava da se vakcinišu. Oklevanje može da bude gubljenje vremena, jer je ovo trenutak kada mi treba da iskoristimo da steknemo kolektivni imunitet. Dakle, svejedno je koju vakcinu ćete primiti… Ako idemo u detalje šta je ko primio, počeće rasprava koju 90 posto ljudi neće razumeti – ponavlja on.Predrag Kon FOTO: PrintscreenPredrag Kon FOTO: Printscreen

Kako je rekao, efikasnost vakcine je kod svih „90 i više procenata“.

– Očekujemo i kinesku vakcinu, za jedno već imamo dozvolu za široku upotrebu, a onda druga je dobila dozvolu za ulazak – dodao je Kon i zaključio:

– Ono što je bitno je da obezbedimo dobrovoljnost, niko neće terati one koji neće da se vakcinišu, obezbeđena je bezbednost vakcine, i njena efikasnost, a biće obezbeđena i njena dostupnost – ističe član Kriznog štaba.

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Bezbožna vlast u Ukrajini otima velike svetinje“: Joanikije o drami u Kijevsko-pečerskoj lavri

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom u sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služio je danas moleban, molitvu...

Još priča na sličnu temu