13.1 C
Belgrade
ponedeljak, 28 septembra, 2020

KON PO BUDŽETU NARODA: U školi obavezne maske, ne obične nego TROSLOJNE

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Kon i troslojne maske

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da bi đaci u školama trebalo da nose troslojne, a ne jednoslojne pamučne maske. Radi se o jednokratnim, hirurškim maskama koje i inače najčešće nosimo, a njihova cena se kreće od 16 dinara u veleprodaji, do oko 40 dinara na komad u maloprodaji.

- Advertisement -

Roditelji, đaci i nastavnici suočili su se sa brojnim dilemama oko toga koje zaštitne mere će se primenjivati u školama od jeseni, a dr Predrag Kon je na sve to dodao još jednu, pošto je izjavio da bi đaci u školama trebalo da nose “specijalne” maske.

KON PO BUDŽETU NARODA: U školi obavezne maske, ne obične nego TROSLOJNE 1

Radi se zapravo o maskama koje svi najčešće kupujemo i nosimo, samo ih u svakodnevnom razgovoru ne zovemo “troslojne” ili “specijalne” već – “obične maske”, i to za jednokratnu upotrebu.

Njihova cena kreće se u maloprodaji od 20 pa do 40 dinara, u zavisnosti od toga da li se kupuju u pakovanjima ili na komad u apotekama ili drogerijama.

- Advertisement -

Troslojne maske namenjene su za jednokratnu upotrebu, a preporučuje se da se menjaju na svaka dva do tri sata, odnosno da se odmah promene ukoliko se pokvase ili ovlaže od kijanja ili kašljanja. To znači da roditelji treba da obezbede barem dve maske za svaki dan koji njegovo dete provede na nastavi u školi, odnosno oko 80 dinara dnevno za svakog đaka u porodici.

Preporuka za nošenje troslojnih maski u skladu je sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, u kojima se navodi da se efikasnim zaštitnim maskama smatraju one koje imaju svojevrsni “filter” između unutrašnjeg i spoljnjeg sloja maske.

Cilj takve “slojevitosti” je da pravi mehaničku prepreku širenju koronavirusa.

Ko kupuje maske za đake?
Roditelji, međutim, treba da imaju na umu da će zaštitne maske za decu koja idu na nastavu kupovati sami, pošto će škole nabavljati samo “rezervnu količinu koja valja da se ima”, kako je rekao ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Advertisement -


Što se tiče nošenja maski kada počne nastava, smernice koje su sve škole dobile od Ministarstva prosvete i Kriznog štaba kažu da, za početak, masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe.

“Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora. Obavezna je i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili u toalet. Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu”, stoji u smernicama za škole u Srbiji.

U smernicama se takođe navodi da je tokom boravka u školi moguće da se koristi bilo koja maska (hirurška, epidemiološka ili platnena), ali da ona treba da se koristi na ispravan način tako da pokriva nos i usta.

SourceNova S
- Advertisement -

Srodni članci

4 KOMENTARA

  1. Cini im se da roditelnji imaju malo troskova pocetkom skolske godine, pa sad i maske, izgleda treba roditeljima dobro zavuci ruku u dzep, kad toliko brinu o zdravlju dece, sto ne stave po ucionicama fotokataliticke prociscivace vazduha, da deca udisu cist vazduh, a ne da se guse pod maskama

Ostavite komentar

Najnovije vesti

PUTIN SE OGLASIO: Primiću RUSKU vakcinu protiv virusa korona!

Putin o vakcinisanju i poseti Južnoj KorejiRuski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će posetiti Južnu Koreju nakon...

DR. NESTOROVIĆ ISKRENO: Bio sam crna ovca u kriznom štabu, to me skupo koštalo!

Dr. Nestorović na TV HepiMada je svojim izjavama često izazivao oprečna mišljenja u javnosti, dr Branimir Nestorović ima...

(FOTO) KON VREĐA NAROD: Ostrašćeni lažovi su oni koji vam kažu da ja lažem!

Dr. Kon se oglasio na društvenim mrežamaEpidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon oglasio se danas na...

U SRBIJU STIGLO 344.000 VAKCINA: Evo ko ce prvi da ih prmi!

Vakcine protiv gripa stigle u SrbijuU Srbiju je stiglo prvih 344.000 doza vakcine protiv gripa, a distribucija prema...

AMERKA VIŠE NE ŽELI OVK : Počelo sudjenje teroristima!

OVK terorista pred sudomSpecijalizovani sud za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji za periodu 1998-2000. „probio je led“...