19 C
Belgrade
subota, 24 septembra, 2022

KON PLJUJE SRBE, A HVALI SVOJE: Nedisciplinovani ste, pogledajte kako je Izrael dobar!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sad se od Kriznog štaba očekuje otvaranje. Da li očekujete da će biti išta drugačije u zatvorenom nego u otvorenom? Svi se ponašaju u kafiću kao da su u zaštićenom, kao u bunkeru, što je potpuno naopako. Jedini nam je izlaz masovna vakcinacija. Ne napadam nikoga, samo konstatujem. Ne mislim da treba zatezati ili popuštati mere, ne treba dirati ništa. U riziku smo i greota je da nam se ponovo virus pokrene nakon uskršnjih praznika. Ne očekujem da će doći do toga, ali praznici mogu malo da uspore pad – rekao je epidemiolog Predrag Kon.Krizni štab FOTO: ATAimages/Antonio RihelKrizni štab FOTO: ATAimages/Antonio Rihel

Naglasio je da, međutim, građanima nedostaje disciplina.

– Moramo da shvatimo da smo ekstremno nedisciplinovani. Prešao sam u subotu 50 kilometara Beogradom. Uočio sam da se apsolutno ni na jednom mestu ne poštuju mere – 100 odsto se ne poštuju mere u kafićima, baštama. Obavezno je nošenje maski u baštama, osim u situacijama kada se pije piće i konzumira hrana. Ne interesuje me da li neko misli da li to treba da se sankcioniše, ali ne može da se očekuje da kasnije nema posledica – upozorava Kon.

- Advertisement -

Nailazi završetak škole, mature, a dodaje i da predstoji period svadbi.„Rezultati dobri, ali mere verovatno ostaju i dalje iste“Korona žurka: Odbijali da napuste stan

– Mi se ponašamo kao da se apsolutno ništa ne dešava. Mislite da ćemo na stadionu drugačije da se ponašamo? Muzičari nisu problem, epidemiološki, jer su na pet metara od stola ili imaju pleksiglas ispred sebe. Jedna je mogućnost da se testiraju oni koji dolaze na veselje, ili da budu vakcinisani, a oni koji nisu, moraju da koriste maske – rekao je Kon.

On je uporedio situaciju sa Izraelom, gde su građani počeli normalno da žive.

- Advertisement -

– Izrael je tek pre desetak dana skinuo maske na otvorenom. U Izraelu niste mogli da izlazite iz maske, sve vreme su nošene maske, na otvorenom niste mogli da nađete čoveka bez maske. Sadašnja vakcinisanost im se približava na 90 odsto, a dve doze je primilo 54 odsto građana. Oni sada dolaze u situaciju da nemaju nijednog umrlog, da im je broj novih slučajeva ispod 100, dakle, ulaze u situaciju kada bezbedno očekuju naredni period – ukazuje Kon.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

7 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti