KON: Nema više molbi, krenite da kontrolišete ljude

Obavezno pročitajte

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon pozvao je nadležne organe da počnu da kontrolišu da li građani poštuju mere i preporuke, jer se i dalje ne vidi pad broja zaraženih.

Kon je za B92 rekao da smo trenutno na samom vrhu kada je epidemiološka kriva u pitanju, piše 021.rs.Predrag Kon FOTO: Beta/Milan ObradovićPredrag Kon FOTO: Beta/Milan Obradović

- Advertisement -

– Već peti dan smo u tom vrhu i nikako da počne da opada – rekao je Kon.

On je rekao da se broj pregleda, kao i pozitivnih testova smanjuje, ali jako sporo.

– Mi smo sada iscrpeli mere, sada dolazi do oštre kontrole – rekao je dr Kon.

Apelovao je na sve državne službe i inspekcije da pomognu i da sankcionišu prekršaje. 

– Imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, ali ne poštuju izolaciju – rekao je Kon.

Kako je rekao, ako neko prekrši samoizolaciju, minimalna kazna je 50.000 dinara i ide do 150.000, prema pojedincu.

 On je rekao i da ne mogu lekari da sede u skafanderima i trpe stravičan pritisak, a da istovremeno „inspekcijski organi sede“. 

– Takođe, svi mi zajedno moramo da obezbedimo da virusu damo što manje prostora, a to možemo samo nošenjem maski ili da se ponovo zatvorimo, nema tu nekog velikog izbora. Kod zaraznih bolesti imate lečenje, izolaciju i karantin. Mi karantin sad zovemo samoizolacija, a karantin je nešto drugo. Ne možemo da sprovedemo karantin samo sa prijavom i proglašenjem epidemije, mora da se proglašava vanredno stanje. To nam ne treba, mi možemo ovo da prebrodimo bez tih restriktivnih mera – objasnio je epidemiolog.

Kon je skrenuo pažnju na okupljanja i žurke po stanovima i da je jasno da u privatnim uslovima ne mogu da se kontrolišu okupljanja, već da je tu potrebna svest. On je dodao da razume sve ljude koji imaju povod za slavlje, ali da moraju da shvate da ta radost može lako da se preokrene.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Putin: Zapad potcenio ruske banke

Zapad je prilikom uvođenja sankcija potcenio ruske banke, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. On se osvrnuo na izjavu direktora...

Još priča na sličnu temu