17.3 C
Belgrade
petak, 27 maja, 2022

KON: Mora vakcina, to nam je jedini spas

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kon o situaciji sa koronom

U Beogradu imamo jasno zaravnjenje krivulje korona virusa, čak i početak snižavanja brojki, ali pred nama je vikend verovatno lepog vremena i moram da upozorim da je jako važno da budemo disciplinovani, rekao je jutros epidemiolog Predrag Kon za RTS. „Treba poštovati mere, da se ne bi opet vratili u nestabilno. Ovo jeste stabilizirajuća situacija, ali daleko od toga da je dobro“, poručio je Kon.

Govoreći o radu kafića, koji ne poštuju propisano radno vreme, ali ni mere zaštite, član Kriznog štaba je rekao:
“Propisane mere se moraju sprovoditi i kontrola sprovođenja toga takođe je jasno neophodna. Da ne pričam o pevanju po stanovima i okupljanjima, za koje čujem od prijatelja. Ljudi su željni provoda, ali ih molim da se suzdrže. Bilo je situacija opijanja mladih na Kalemegdanu, što sam takođ čuo od prijatelja, i to veće grupe od više desetina mladih ljudi. Ne kritikujem to kao ponašanje, ali molim da roditelji utiču na svoj decu. Važno je to kad su brojke u pitanju”, naveo je on.

- Advertisement -

Kada je reč o predlogu Ministrastva prosvete da škole od septembra rade kombinovano, iz đačkih klupa, ali i preko interneta, te da stariji razredi idu dve nedelje mesečno u školu, dok bi mlađi išli češće, Kon je rekao da je to dobra ideja.
“To je u nadležnosti Ministarstva prosvete, ali zadovoljan sam što pravovremeno sve to pripremaju. Mislim da je to adekvatno, o tome će još biti reči na Kriznom štabu, ali je jako bitno da svako zna da nosi svoj deo odgovornoosti u ovoj situaciji”, ocenio je Kon.

Komentarišući mogućnost dobijanja vakcine protiv korone, Predrag Kon kaže da je to jedini spas iz aktuelne situacije.
“Skepsa svakako postoji. Jedno je da se pojavi vakcina, a drugo da se pojavi u adekvatnim količinama. S druge strane unapred se priprema atmosfera protiv vakcine, a to je jedan potpuni nonsens, da ne kažem glupost, jer postoje jasne regulative da vakcina mora da bude bezbedna da bi se stavila u upotrebu. Vakcina jeste u ovom trenutku vidljivi spas iz ove situacije. Ovde zamenjujemo prirodni kolektivni imunitet sa vakcinalnim”, rekao je Kon.

Predviđajući dalji tok događaja, Kon kaže:
“Teško mi je da dajem dugoročne prognoze. Mogu da kažem šta nas čeka za nedelju ili dve, sve preko toga je razmišljanje. U naredne tri nedelje, ako budemo disciplinovani imaćemo spuštanje ove krive. Posle toga sa dolaskom jeseni i zime za očekivanje je da se virus ponovo javi”, zaključio je Kon.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti