15 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

KON: Krizni štab će protestovati bude li popuštanja mera!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

“Smatra se da već nedelju dana nakon druge doze postoji zaštita, ali i da dve nedelje nakon prve doze počinje stvaranje antitela kod najvećeg broja ljudi. Proizvođač garantuje da, ono što je 95 odsto ljudi doživelo koji su testirani pre puštanja u promet vakcine, antitela posle nedelju dana posle druge doze”, rekao je dr Kon.


On je naveo da nema direktne informacije kako se osećaju oni koji su u Srbiji dobili vakcinu, ali da, koliko zna, nije bilo prijavljeno ništa što je neuobičajeno.

Upitan kada može da se očekuje masovna vakcinacija i koje će nam vakcine biti dostupne, Kon je rekao da što se Fajzerove vakcine tiče jasno je da će tokom januara svakih sedam dana stizati nova količina.

- Advertisement -

“Znamo za ovih 20 i nešto hiljada što je u prvom kontignetu, koji treba da stigne do 4. januara, računajući i ovih prvih 4.870 koje su stigle.

Onda ide dalje sukcesivno. Samo u toku janaura oko 50.000 doza, više od 100.000 treba da bude u februaru. U prvom kvartalu bilo je planirano 340.000 da bude, a koliko sam shvatio biće 290.000, jer Fajzer ne može da isporuči sve količine, zbog ogromne potražnje”, naveo je on.

Kon je dodao da paralelno sa tim očekuje se prisustvo i kineske Sinefarmove vakcine, a zatim i Sputnjik V.

- Advertisement -

“Očekuje se dalji rad Agencije za lekove i medicinska sredstva, u smislu ispitivanje dokumentacije i testiranja uzoraka koje su dobili. Da li će već u toku januara, po informacijam koje su saopštavane., sve vakcine se mogu očekivati već u januaru da budu ovde”, rekao je on.

Kon je naveo da svako može da bira vakcinu, ali da jedino što može da se desi je da će vakcine stizati sukcesivno, te da ne može da se očekuje da će svaki dom zdravlja u svakom trenutku imati sve tri vakcine.

“Ako neko bude želeo isključivo određenog proizvođača, možda će morati da sačeka. Ali to nije neko dugo vreme. Videćemo kakav će biti odziv. Interes je sada veliki. Vakcinacaija je izlaz iz ove situacije”, izjavio je on.

Kon je naveo da postoji koordinacioni tim i Nacionalni komitet za imunizaciju koji su pripremili plan vakcinacijie.

“Jasno je da će se koristiti svi kapaciteti koji postoje. Što se tiče ove vakcinacije sa Fajzerovom vakcionom jedina traži posebnu logistiku i ona je napravljena.

Zahtevna je jer traži da se vakcina od momenta kad se izvadi sa temperature minus 80, mora upotrebiti u roku od pet dana, a od momenta kad se ta količina od pet doza, koja je u jednom pakovanju rastvori, mora da se upotrebi u roku šest sati”, rekao je dr Kon i dodao da se ostale vakcine čuvaju na uobičajenoj temperaturi.

On je naveo da je medicinski deo Kriznog štaba spreman na protest, ukoliko bude daljeg popuštanja mera. Upitan kakav protest, Kon je odgovorio:

“Spremni smo potpuno da znamo do znanja da smo protiv bilo kakvih popuštanja i organizovanjea dočeka Nove godine, jer to bi jako moglo da pogorša situaciju, koja je još uvek takva da ne može drugačije da se zove nego vanredna.

Mi jeste da imamo spuštanje krive, ali to je još daleko od toga da možemo da budemo zadovoljni. U takvim situacijama kada je virus još uvek aktivan, takvi događaji kao što su slavlja, nikako ne mogu da budu dopušteni. Medicinski deo kriznog štaba mora da bude potpuno jasan i glasan”.

Upitan kakve mere treba da budu na snazi 31. decembra 1. i 2. januara, kao i za Božić, on je naveo:

“Organizovanog dočeka ni u kom slučaju ne bi trebalo biti. Drago mi je što sve kolege zdušno stoje iza toga. Znamo kakvo je mišljenje i onih koji rade u kovid ambulantama i kovid bolnicama. Ekonomske faktore ne možemo uopšte da gledamo”.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti