KON: Kad popustimo mere skočiće broj zaraženih

Obavezno pročitajte

Kon i nove prognoze

Govoreći o popuštanju mera i odlukama koje je Krizni štab doneo, epidemiolog dr Predrag Kon je istakao da se ne produžava radno vreme za noćne klubove, već samo prodavnice i kafiće koji imaju bašte.

Poslednjih dana situacija u Srbiji je mnogo bolja što se tiče korona virusa, ali epidemiolog dr Predrag Kon ipak nije previše optimističan po pitanju svega toga.

kon,

– Dobri podaci ukazuju na poboljšanje, ali virus je i dalje sa nama i verovatno će ostati još dugo. Teško da ćemo uopšte doći do nule i da će biti prekida pre očekivanog drugog talasa. Biće i povećanja broja zaraženih posle popuštanja mera – rekao je dr Kon gostujući na RTS-u.

Govoreći o popuštanju mera i odlukama koje je Krizni štab doneo, epidemiolog je istakao da se ne produžava radno vreme za noćne klubove, već samo prodavnice i kafiće koji imaju bašte.

 Ništa u zatvorenom, gde je glasna muzika, tu se virus lako prenosi. Nema svadbi, nema proslava. A što se tiče broja ljudi koji mogu da se okupe u zatvorenom, broj od 30 nije slučajno dat. Ako neko hoće da obeleži svadbu, venčanje, to može da uradi sa tim brojem ljudi, a da odloži veću proslavu“, rekao je on, dodajući da „ovo nije naglo popuštanje mera.

On je istakao da i dalje moramo da poštujemo preventivne mere jer „ukoliko se to ne poštuje, to znači da opet hrlimo ka širenju virusa, što jedva uspevamo da spustimo posle meseci. Treba da shvatimo da nije šala, ne smemo da pustimo novo punjenje bolnica„.

O početku školske godine, koji predstavlja veliku brigu za sve, dr Kon kaže:

 Sve je spremno za početak, ali virus niko zaustavio nije. Imamo 25 miliona zaraženih u svetu i milion zaraženih za nekoliko dana, znači neće sigurno zaobići Srbiju. Treba da radimo na suzbijanju, da bude što manje problema za zdravstveni sistem. U iščekivanju smo vakcine i vakcina je ovog trenutka nešto u šta gledamo sa velikom nadom

SourceEspreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

RAMZAN KADIROV: Papa Franja je žrtva propagande stranih medija

Čečenski lider Ramzan Kadirov smatra da je papa Franja postao žrtva propagande stranih medija, zbog čega je i govorio...

Još priča na sličnu temu