32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

KON: ,,Jako je važno postupno skidati mere i vraćati se u normalan život“

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Epidemiolog Predrag Kon ponovio je da će se mere ukidati postepeno u zavisnosti od podataka koji budu stizali ali da će i kada mere budu ukinute postojati preporuke grupama stanovništva o mogućim rizicima. Kako je dodao, oni nisu skeptični ali su istovremeno svesni da nam kolektivni imunitet nije ravnomerno raspoređen i da o tome u bliskoj budućnosti mora da se razmišlja.

„Čim se bude otvorio vikend, svi će istrčati napolje. Ne samo istrčati nego će osećati potrebu za druženjem i socijalizacijom. Tu treba biti jako oprezan. Jako je bitno da nivo aktivnosti virusa bude nizak, a i dalje treba da postoje preporuke. Pratićemo situaciju, mislim da se svuda u svetu ljudi slažu oko toga da je jako važno postupno skidati mere i vraćati se u normalan život“, istakao je Kon.

Kon je rekao da ćemo morati da se adaptiramo da živimo sa koronavirusom i da će svi morati da prihvate neke rizike.
- Advertisement -

„Moraju se prihvatiti neki rizici koji postoje i u okviru toga podeliti različite načine ponašanja u odnosu na rizik. Da li su putovanja za svakog? Veliko je pitanje kako ko procenjuje rizik. Ako prihvata rizik, onda će putovati. Ako ne prihvata, onda će ostati kod kuće. To je budućnost. Za sada je još uvek važno da ostajemo kod kuće“, rekao je Kon.

Govoreći o radu ugostiteljskih objekata, Kon je rekao da će i tu biti ograničenja.

„Neće moći da budu tako puna kao što su ranije bila, bar neko vreme. Sreća da nailaze topli dani pa će moći da se sedi na otvorenom prostoru što smanjuje rizik“, naveo je Kon dodajući da će se truditi da što brže uvedu normalizaciju života.

- Advertisement -

Kako je dodao, ako ništa druga moraće se saopštavati koji su to rizici, a građani moraju da preuzmu deo odgovornosti.

„Ovo je borba čitavog naroda ove zemlje protiv virusa“, rekao je Kon.

On je naveo da ga je posebno obradovala poruka patrijarha Irineja o predstojećem Uskrsu jer je, kako je rekao, na taj način „potpuno ujedinio čitav narod ove zemlje“.

Dodao je da se u narednom periodu očekuje smanjenje jačine ovog virusa, što se sada, kako je rekao vidi kroz novootkrivene pozitivne slučajeve.

„U Beogradu i Vojvodini to je oko 10 odsto sa tendencijom daljeg smanjivanja dok je na jugu, i u Požarevcu to oko 30 posto“, naveo je epidemiolog.

Dodao je da očekuje da svakako do pada aktivnosti i da će doći i do jasnog viđanja u padu broja novootkrivenih.

- Advertisement -
SourceInsajder
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti