26 C
Belgrade
nedelja, 20 septembra, 2020

KON: 1. septembra ne kreću svi u školu

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Kon oko izmena u vezi početka školske godine

Zbog epidemiološkog rizika koji postoji kod ljudi koji se ovih dana vraćaju sa odmora iz raznih zemalja, moguće je da ćemo preporučiti da deca koja su bila izvan Srbije sa zakašnjenjem od 10 dana krenu u školu, najavio je za „Politiku“ primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19.

On ističe da postoji epidemiološki rizik da ovi đaci dođu zaraženi koronavirusom i da bi bilo mudro odložiti njihov povratak u školske klupe.

- Advertisement -

To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka. Ne bi bilo mnogo takve dece. Možda nekoliko desetina njih u celoj Srbiji. Što se tiče drugih učenika, tu nema bojazni jer je sve dobro pripremljeno za njihov početak nastave. Treba napomenuti da samo zdrava deca treba da krenu u školu – naglasio je dr Kon.

kon,

Na pitanje kako zaštiti predškolce i da li oni treba da nose maske, doktor Kon je ranije rekao da prema dolascima dece u vrtiće treba imati „popustljiv odnos“.

– Vrtići sve vreme rade. Kod male dece nije moguće obezbediti da sve vreme nose maske i sviđa mi se što su roditelji sami prestali da dovode decu toliko. Retko deca oboljevaju, češće se zaraze zaposleni. Neprekidno treba imati na umu da se mi nalazimo u specifičnoj epidemiološkoj situaciji i da treba imati popustljiv odnos. Mislim na dolaske – rekao je dr Kon.

- Advertisement -

„Nema potrebe da se odlaže početak školske godine“

O tome da li je moguće odložiti početak školske godine, dr Kon je rekao ranije da za tim nema potrebe jer sve „može da se odlaže u nedogled“.

 Početak škole možemo odlagati u nedogled. Ulazimo u situaciju koja će biti epidemiološki najpovoljnija. Polazak dece u školu je uvek epidemiološki rizik pa i sad – rekao je Kon i naglasio da bi se o odlaganju razmišljalo da ulazimo sa nepovoljnom situacijom u epidemiološki rizičnu period, ali to nije slučaj.

– Početak škole možemo odlagati u nedogled. Ulazimo u situaciju koja će biti epidemiološki najpovoljnija. Polazak dece u školu je uvek epidemiološki rizik pa i sad – rekao je Kon i naglasio da bi se o odlaganju razmišljalo da ulazimo sa nepovoljnom situacijom u epidemiološki rizičnu period, ali to nije slučaj.

- Advertisement -

Ako u školi dođe do prenošenja...

– Ako dođe do prenošenja, onda ćemo reagovati pravovremeno. Ako se jasno uoči da postoji prenošenje, reagovaćmo izdvajanjem inficiranih – koji mogu da budu i deca, ali i zaposleni – u toj situaciji ako svi sprovode mere, prenošenje će biti jako otežano i zavisiće od spoljne situacije, od toga šta se dešava izvan škole. Bitno da je da je učinjeno sve da prenošenje u školama bude onemogućeno – poručio je Kon.

SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

PROTIV FARMAKOMAFIJE: Indija otkrila prvi test za detekciju korone!

Indija dobila sva odobrenja za upotrebu tata krispr testaIndija je pronašla nov test za virus korona, koji prepoznaje...

(VIDEO) AMFILOHIJE ZAPEVAO U KUČIMA:“Kad se vojska srpska, majčice, na Kosovo vrati!“

Amfilohije zapevaoMitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posetio je danas selo Brskut, u Kučima, povodom slave crkve Roždestva Presvete Bogorodice, gde...

ALBANSKI ISTORIČAR PROTIV ALBANSKE ISTORIJE: „Car Dušan i car Lazar – skandalozno“

Albanski istoričar se oglasioAlbanskii istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je da je istorija Kosova i Albanije u...

DA LI STE ZNALI? Šta znači pojam “četnik” i zašto su LOBANJA i ukrštene kosti njihov simbol?

Četnik, kako i zaštoSvi ste već svesni toga da naši neptrijatelji, bilo nacionalni, bilo ideološki, širom Balkana poistovećuju...

ŠOK: Nadal ispao u Rimu, Đokoviću se otvara put ka tituli! (VIDEO)

Rafael Nadal izgubio je i četvrtfinale (2:6, 5:7) i titulu Rima! Bolji od njega bio je momak koga je čak devet...