OTKRIVENO: Evo kome je SNS prikupljao potpise za izbore

Obavezno pročitajte

SNS i prikupljanje potpisa

„Beogradski odbori Srpske napredne stranke, kojim upravlja Nebojša Stefanović, pomogli su Levijatanu i Zavetnicima da izađu na izbore, dok je opština Novi Beograd, na čelu sa Aleksandrom Šapićem, pomagala Pokretu slobodnih građana i ‘1 od 5 miliona’ i koaliciji Nova stranka – Zeleni“, rekao je za Nova.rs politikolog Boban Stojanović.

Kako kaže, to se nedvosmisleno može zaključiti iz dokumenata koje mu je dostavila Republička izborna komisija. Time je, prema njegovim rečima, dodatno osporena regularnost prethodno održavnih parlamentarnih izbora.

- Advertisement -

“Izbori su bili neregularni, ne samo dok su ljudi izlazili na glasanje, već i u procesu samog kandidovanja”, napominje Stojanović, uz obrazloženje da je olakšanu overu potpisa omogućila Vlada Srbije promenom izbornih zakona neposredno pred izlazak na birališta.

“Tim izmenama olakšan je ulazak u izbornu trku partijama, strankama i pokretima. Iz dostupnih podataka se vidi da su oni to iskoristili – beogradski odbori SNS-a su pomagali desnici, dok je Šapić kao neka opozicija pomagao opoziciji. Zajednički interes svima je bio da se što više lista kandiduje”, rekao je Stojanović za Nova.rs.

Kako kaže, iako su delovale kao čaršijske priče, dokumenta koja je dobio iz Republičke izborne komisije pokazuju da su beogradski odbori povezani sa ministrom policije iz redova SNS Nebojšom Stefanovićem, pomagali Levijatanu i Zavetnicima da izađu na izbore.

“Ako pogledate potpise, videćete da su to opštine koje imaju veze sa Stefanovićem. Ne zaboravite da je prethodni predsednik opštine Rakovica sada državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a Levijatan je, na primer, u toj opštini overio više od dve hiljade potpisa”, objašnjava Stojanović i kaže da podaci iz RIK-a potvrđuju da uz ovu organizaciju i Zavetnici povezani sa šefom srpske policije.

Nepoznat Šapićev interes

Stojanović kaže da ne zna koji je bio interes Aleksandra Šapića, gradonačelnika Novog Beograda, da pomaže opoziciji, ali da je jasno da nešto nije u redu, s obzirom da je jedna opština overila osam hiljada potpisa.

“Ne znam da li je kod Šapića bilo reči o ličnim odnosima, poznanstvima ili kupovini.

Prema njegovim rečima, iako ne postoje dokazi, dokumenti do kojih je došao ukazuju da je došlo i do zloupotrebe ličnih podataka građana pri overi potpisa.

“Ovo što sam ja pronašao su dovoljno osnovane sumnje da bi institucije kojima je to posao trebalo da ispitaju da li su podaci stvarno zloupotrebljeni i ko je odgovoran za to. Pozitivno sam iznenađen što sam dobio i ove podatke, iz RIK-a su sve učinili da ih ne dobijem pred izbore. Živimo u sistemu u kom ne mogu da se uzadam u tužilaštvo i pravosuđe, ali verujem da Poverenik za zaštitu podataka može malo više da se angažuje i da ispita da li je došlo do zloupotrebe podataka.”, rekao je Stojanović, uz opasku da je posao koji je on odradio bio zadatak opozicije.

SourceNova S

Ostavite komentar

Najnovije objave

KFOR NAPAO SRBE NA KOSOVU I METOHIJI: Ima povređenih – haos u Zvečanu

Srbi u Zvečanu koji se nalaze su napadnuti, a ima povređenih. Naš reporter javlja da lete šok bombe na...

Još priča na sličnu temu