KOLUVIJA PROPEVAO: Ovo je uloga Andreja Vučića u Jovanjici, evo šta je rađeno

Obavezno pročitajte

Predrag Koluvija, vlasnik kompanije „Jovanjica” na čijim imanjima je nađeno 1,6 tona marihuane, kome se sudi da je vodio proizvodnju droge na plantaži nadomak Stare Pazove, danas je negirao optužbe i rekao da nije gajio marihuanu, već industrijsku konoplju – koja je dozvoljena.

„Osporavam da sam bio šef organizovane kriminalne grupe i da sam gajio marihuanu…Osporavam sve iz ove optužnice sem ličnih podataka“, naveo je Koluvija.

Borba za tržište

On tvrdi da je njegovo hapšenje deo veće zavere protiv bezbednosti države Srbije, pišu Stevan Dojčinović i Sara Smolović za Krik.

- Advertisement -

„Postoji cilj da se dezavuišu naše službe bezbednosti“, rekao je Koluvija u sudnici.

Kaže da se našao na udaru američkih proizvođača konoplje jer je radio protiv njihovih interesa. Koluvija je, kako tvrdi, radio na ujedinjenju evropskih proizvođača kako bi se odupreli pokušaju Amerikanaca da preuzmu evropsko tržište.

„U maju 2019. otišao sam u Berlin na sajam. Saznao sam da je u organizaciji američka kompanija… Oni su tu držali propagandu, da mi (evropski proizvođači konoplje) ništa ne možemo bez njih i da je najbolje da evropski proizvođači sarađuju sa njima jer će oni svakako osvojiti tržište“, rekao je Koluvija. Ispričao je da je proizvođačima koji su se uplašili objasnio da Amerikanci vrše propagandu i dodao: „Ja verujem i da je moje hapšenje povezano sa tim.“

Od Koluvijinog slučaja se digla velika buka jer su političari posećivali njegovo imanje, kako je objasnio danas na sudu. „Kod mene su dolazili političari, strane ambasade i mislim da su (policija) samo hteli da naprave zanimljivu priču.“

Više puta je ponovio da je vernik, da voli da posećuje crkve i da je veliki patriota.

„Ja sam Srbin, idem u crkvu, to mi najviše i nedostaje. Nisam nikakav Crnogorac ili nešto tako“, rekao je Koluvija i ispričao kratku istoriju svoje porodice i opisao svoj povratak u Srbiju iz Nemačke u kojoj je rođen.

„Čim sam došao, poljubio sam zemlju. Upoznao sam svoju ženu, Srpkinju, i zbog nje sam hteo da ostanem, a ne kao moji neki prijatelji da oženim strankinje.“ Kaže i da ga „pare nikad nisu zanimale“.

Koluvija je svoje hapšenje, 13. novembra prošle godine, kada je policija zaustavila na auto-putu Beograd-Niš, opisao kao otmicu.

Andrej, Zvonko i crni fondovi BIA

Ispričao je da su se u policijskoj stanici šalili s njim zbog njegovih navodnih veza sa ministrom policije – koje je on negirao.

„Prišli policajci i zajebavali me. Rekli mi: ‘Pozovi Nebojšu Stefanovića dok još možeš’. Ministar Stefanović i ja nismo prijatelji”, rekao je Koluvija.

Zatim su ga odveli do imanja gde ga je dočekao inspektor Dušan Mitić u društvu Aleksandra Tošića, šefa BIA-e na Zvezdari, koji je kasnije uhapšen zbog veza sa Koluvijom.

„Mitić je rekao da se digla velika frka i da sam trebao da zovem Stefanovića. Skinuo mi je lisice. Objasnio sam im da proizvodimo industrijsku konoplju […] Onda se pojavila tužiteljka, a oni me sklonili u najdalju prostoriju na imanju, mušku svlačionicu, da me tužiteljka ne nađe.”

Rekao je da je na imanju razgovarao i sa nekoliko inspektora.

„Postavljali su mi neka razna čudna pitanja o mojim odnosima sa političarima, ovde i u inostranstvu. Ja sam im rekao da mene političari ne interesuju, da su oni za mene nečasni ljudi.”

Tvrdi da mu je inspektor Mitić ponudio da naprave dogovor – da može da se izvuče ako kaže da je radio za brata predsednika Srbije i čuvenog kriminalca sa Kosova.

„Objasnio mi je kako sam ja u problemu. Postoji samo jedna šansa da se izvučem, a to je da počnem da radim za njih i da otkrijem ko je veći od mene”, tvrdi Koluvija. „Rekao mi je da zna da sam ja proizvodio rasad za Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića i da potpišem tužiocu za to.”

Koluvija je rekao da nije hteo da pristane na ovakav dogovor. Zatim mu je inspektor pokazao slike političara koji su posećivali njegovo imanje.

„Pokazali su mi sliku Zorana Babića (bivši direktor ‘Koridora Srbije’). Rekao sam da čoveka nisam poznavao pre toga (posete imanju). Pokazao mi je fotografiju Aleksandra Vulina i pitao me šta Vulin radi kod mene. Rekao sam da smo preko biroa za rad tražili radnike, a on je bio ministar za rad.”

Pitali su ga, kako kaže, i o vezama koje ima sa Bezbednosno-informativnom agencijom BIA. KRIK podseća da su dva agenta BIA, tri policajca uhapšeni zbog veza sa Koluvijom i protiv njih se vodi odvojeni postupak, a pripadnik Vojnoobaveštajne agencije VOA je u bekstvu.

„Postavljali su mi pitanja za BIA – šta petljam sa njima, kome sam nosio pare za crne fondove. Mene je sramota da kažem šta su sve pričali.”

Tokom današnjeg govora spomenuo je i državnog sekretara MUP-a Milosava Miličkovića, za koga je otkriveno da je imao sastanak sa Koluvijom u svom kabinetu 2016. godine.

Koluvija je rekao da je preko Miličkovića pokušao da napravi saradnju sa policijom, koja je trebalo da kontroliše biljke koje proizvodi.

„Zbog te saradnje organizovao sam sastanak sa sekretarom Miličkovićem. On mi je rekao da mu pošaljem dopis u kojem treba da opišem šta želim da radim. Nije mi odgovorio na dopis.”

Koluvija danas nije izneo odbranu do kraja, a njegovo izlaganje nastaviće se na suđenju koje je zakazano za sutra.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Ni Moskvi ni Kijevu ne odgovara da se ovaj rat brzo završi! (VIDEO)

Komentator Andrej Ćirić smatra da Ukrajini ne odgovara da se oružani sukob sa Rusijom završi imajući u vidu da...

Još priča na sličnu temu