Kolike će biti nove kazne za neovlašćeno držanje i nošenje oružja?

Obavezno pročitajte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je mere koje se tiču nošenja i držanja vatrenog oružja, pa i lovačkog, i najavio pooštravanje kazni i „potpuno razoružavanje Srbije“.

Vlada će, kako je Vučić, doneti zaključak kojim se nalaže MUP-u da pripremi hitne izmene i dopune Zakona o oružju i municiji, kako bi se pooštrili uslovi za držanje kratkog vatrenog oružja.

- Advertisement -

Svi ljudi koji imaju oružje, ne pričam o lovačkom, a to je oko 400.000 lica – proći će reviziju, neće ostati više od 30 do 40.000 komada, dodaje. „Izvršićemo gotovo potpuno razoružavanje Srbije, a za nelegalno držanje oružja kazne će biti velike, gotovo ćemo ih udvostručiti“, naveo je.

Kako je rekao, biće predviđene šestomesečne i godišnje provere uz psihijatrijske i psihološke preglede, dodajući da će biti i obavezan test na psihoaktivne supstance.

Pooštriće se uslovi za posedovanje lovačkog oružja

Nalaže se MUP-u, kako je rekao, da razmotri potrebu pooštravanja uslova za posedovanje i lovačkog oružja. „Što manje cevi bude bilo, to će biti manje opasnosti za našu decu i građane“, dodao je.

Vučić je rekao da je naloženo MUP-u da odmah preduzme sve mere sa ciljem da se ostvari moratorijum na držanje i nošenje – bilo kakvog oružja u naredne dve godine, uključujući i lovačko.

Predavanje nelegalnog oružja bez posledica u narednih mesec dana

Nalaže se MUP-u da lica koja u roku u mesec dana predaju nelegalno oružje, mogu to da učine bez posledica. „Ukoliko ga ne predaju – naći ćemo ga, a posledice će biti strašne po ta lica“, kaže.

Nalaže se, kako je dodao, Ministarstvu pravde izmena Krivičnog zakonika u cilju pooštravanja kazni za nedozovljenu proizvodnju, posedovanje, nabavljanje, vršenje razmene i držanje oružja za koje može da se dobije dozvola – onaj ko neovlašćeno to radi, može da se kazni kaznom zatvora od jedne do osam godina, a do sada je bilo do pet godina.

Za ono oružje za koje ne može da se dobije dozvola, kao što je na primer kalašljikov – onaj ko ga poseduje može da bude kažnjen kaznom zatvora od dve do 12 godina (do sada je bilo osam), a za one koji drže, nose, nabavljaju oružje jake razorne moći (kao što su bomba, granata) od pet (ne dve kao do sada) do 15 godina.

Onaj ko neovlašćeno nosi oružje a nema dozvolu za njega od nadležnih organa – može dobiti do 15 godina, „a ne kao do sada 12 godina“, a ako postoji dozvola za oružje, a „neovlašćeno nosi“ – biće kažnjen „od jedne do osam godina, a ne kao do sada od šest meseci do pet godina“.

Posebno pooštravanje kazni biće za nošenje opasnih predmeta – noževa, peroreza, i svega što može da nanese lake i teške povrede učenicima, dodao je, ne navodeći na koliko godina.

„Moraćemo sistemski i sistematski da promenimo sebe. Smanjili smo mi broj oružja sa 950.000 na760 hiljada. Nije dovoljno. Neće biti dovoljno ni kada bude ispod 300.000. Znam da ima mnogo lobija za to, i da nije politički pametno, ali… Baš me briga što će neko da kaže – on je lekar, on je potpukovnik. Niko nije siguran“, naveo je Vučić, misleći verovatno na to što roditelji dva napadača imaju ova zanimanja.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu