KOD PETRINJA SE OTVARAJU RUPE U ZEMLJI: Ovo je nešto sasvim novo

Obavezno pročitajte

Novi zemljotres jačine 3 stepena po Rihteru u četvrtak je na Baniji dodatno aktivirao mnoga klizišta, a rupe koje su nastale u zemlji nakon svakog zemljotresa su sve veće. Seizmolog Krešimir Kuk rekao je za HRT da pojava tih rupa, vrtača, nije do sada bila poznata seizmolozima.

otvaraju se rupe u zemlji

“Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmena saznanja kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo”, naglasio je Kuk.

On je rekao i da zemljotresi na Baniji još nisu prestali, ali i da seizmička aktivnost slabi, što je i očekivano.

Kuk je naglasio da će podrhtavanje trajati još mesecima, ali da će zemljotresi biti slabiji.

Profesor Bruno Tomljenović s zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istakao je da se pojava ovih rupa može svrstati u fenomen i da nije uobičajeno da se nakon zemljotresa tlo tako ponaša.

“Takvi oblici pojavljuju se na područjima sela Mečenčani i Borojevići zbog specifične geološke građe”, rekao je Tomljenović.

Dodao je da je najveća “urušna vrtača” na Baniji prečnika 30 metara, a otvorila se 6. januara između 12 i 14 sati i da je njen prečnik tada bio deset metara, preneo je portal Indeks.

Tomljenović je rekao da se te rupe koje se urušavaju trenutno stvaraju i da su zbog toga izrazito opasne.

“Urušne vrtače” nastaju u područjima sa specifičnom geološkom građom na terenima gde se jedan deo naslaga koje su na površini spuštaju na niže nivoe u zemlji, a satav tla uglavnom čine šljunak, pesak i glina.

Tomljenović je rekao da je na području Mečenčana takvih pojava bilo i ranije, u vremenima pre zemljotresa.

“Podrhtavanje tla tokom zemljotresa samo je ubrzalo proces koji se ionako zbivao, samo je dugotrajan, postupan i sporadičan”, naglasio je Tomljenović.

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

DRAGIŠIĆ SE PRAVDAO VOLOHONSKOM

Zoran Dragišić zv. Sijalica, profesor Fakulteta bezbednosti, u toku današnjeg dana kontaktirao je Vladimira Volohonskog, agenta GRU i lažnog...

Još priča na sličnu temu