KO SU NOVI MINISTRI: Odani kadrovi ostali, Vučić ima veći deo kadrovskih rešenja!

Obavezno pročitajte

Ministarstva u novoj Vladi

Vlada Srbije je u foto-finišu: nešto više od 100 dana od izbora, čini se da je predsednik Vučić doneo veći deo odluka vezanih za personalna rešenja, naročito balans koji je tražio između novih lica i proverenih (odanih) kadrova.

Prema poslednjim spekulacijama,  u Vladi će biti nekih novih/starih lica, a najveće iznenađenje trebalo bi da bude promena u resoru unutrašnjih poslova, gde bi šef BIA Bratislav Gašić trebalo da nasledi Nebojšu Stefanovića.

- Advertisement -

Rokade u sektoru nezbednosti

O ovoj rokadi se govori sve glasnije. Jedan od argumenata bio je i da su BIA i MUP dobro sarađivali operativno u poslednjih nekoliko godina, te da bi dolazak Gašića bio prirodno rešenje.

Šta stoji iza ove promene nije do kraja jasno. Nekoliko afera  – lažna diploma i očeva trgovina oružjem – uzdrmali su aktuelnog ministra policije i, kako kažu glasine, posvađali ga s predsednikom Vučićem. Osim toga, loš izborni rezultat SNS u Beogradu, za koji je on bio zadužen, takođe je bitna stavka.

Ko bi, u tom slučaju, zauzeo Gašićevo mesto i kako bi Stefanović bio obezbeđen? Pojedini mediji navode da bi Stefanović mogao u resor vojske, a Vulin bi u tom slučaju “izvisio”, ali ima medija koji ga sele i u diplomatiju. Za mesto šefa BIA pominju i aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali i pomenuti Vulin. Sve, za sada, ostaje na nivou spekulacija.

minist,
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Vučević otpao, Kuburović u igri, a sekretar Ilić?

Portal Nova.rs je, oslanjajući se na informacije iz pravosudnih krugova, pisao i da bi novi ministar pravde mogao biti Miloš Vučević, stari/novi čelnik Novog Sada. Ipak, Vučević, inače jedan od predsednikovih ljudi od poverenja, ponovo je izabran za za gradonačelnika, pa definitivno neće u fotelju pravde.

S tim u vezi, Kuburović ostaje blizu novom mandatu, ali ostaju na snazi i iste sumnje. U takvoj atmosferi, spekuliše se da bi Radomir Ilić, sekretar u Ministarstvu i čovek od poverenja Nikole Selakovića, sive eminencije pravosuđa i savetnika predsednika Vučića, mogao da napreduje.

Interesantno je da je nedavno Agencija za sprečavanje korupcije odbacila rešenje u kom se navodi da je Selaković bio u sukobu interesa jer je, kao član Državnog veća tužilaštva, navodno pomogao izbor Ilića za tužioca.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarstvo kulture: Gojković definitivno u fotelji

Nažalost, kultura u Srbiji daleko je od fotelje za koju se ministri utrkuju, ali, uprkos tome, predstavlja predmet vatrenih spekulacija.

Ne samo što je ministar Vukosavljević žestoko branio do poslednjeg daha (što pokazuje i agresivno reagovanje na tekstove portala Nova.rs), nego su je želele makar dve osobe: Maja Gojković, aktuelna predsednica Skupštine, i Ana Ilić, savetnica premijerke Ane Brnabić.

Prema poslednjim spekulacijama, u ratu je definitivno pobedila bivša predsednica Skupštine. S obzirom da je ka njoj “gravitirala” najmanje pred poslednja dva izbora Vlade, ovim bi trebalo da konačno ostvari ambicije u tom pravcu.

Goran Vesić Foto:Vesna Lalić

Vesić odlazi iz Beograda

Po svemu sudeći, Goran Vesić će za neumorni rad na odbrani predsednikovog lika i dela dobiti propisnu nagradu – mesto ministra saobraćaja.

Očigledno je da ima istine i u spekulacijama prema kojima će Ministarstvo saobraćaja i građevinarstva, do sada u rukama ministarke Zorane Mihajlović, biti podeljeno. Sama ministarka je izrazila protivljenje takvom konceptu, ali čini se da će resor ipak biti podeljen.

Knežević odlazi, u igri i Toma Mona

Privatni razlozi definitivno su udaljili ministra Gorana Kneževića. Trka za njegovim naslednikom ne prestaje od izbora, a najviše se kao kandidat za tu fotelju pominjao Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji je bio veoma uključen u potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, kojim su Srbiji obećana višemilionska ulaganja od strane SAD.

Čadež je na čekanju, a u međuvremenu mediji su naveli da bi jedan od kandidata za funkciju mogao biti i Toma Momirović, predsednik UO Mona Hotel Management i naslednik roditeljske firme. Toma “Mona” na tviteru neumorno podržava odluke Vlade u finansijskom sektoru, pa ovakva odluka ne bi bila neočekivana.

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Brnabić na čelu Vlade, Mali najsigurniji ministar

Najsigurniji u Vladi ostaje definitivno Siniša Mali. Ministar finansija ostaće u svojoj fotelji, kao najodaniji i najpouzdaniji saradnik predsednika Vučića. Osim toga, Mali je bio i u igri za premijersko mesto, ali, prema svemu sudeći, premijerka ostaje Ana Brnabić. I ministar Nedimović, čovek koji je bio na čelu izborne liste SNS, ostaće ministar poljoprivrede.

Konačno, sastav nove Vlade Srbije tema je i brojnih spekulacija koje su preplavile društvene mreže. Jedno je sigurno: imena novih ministara zna samo jedna osoba (koja je danas opet krenula u školu), a dok se Aleksandar Vučić ne smiluje i svima skrati agoniju zvanu “formiranje nove Vlade”, evo “pouzdanih” informacija s Tvitera:

SourceNova RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu