Ko su mogući kandidati za novog predsednika SNS i hoće li se Vučić zaista povući

Obavezno pročitajte

Najavu predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića da će se 27. maja povući sa liderske funkcije u SNS, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar smatra ozbiljnom, dodajući da se „čini da je Vučić spreman na povlačenje od prvog dana kada je to najavio, bez obzira na to što su ti rokovi više puta probijani“.

Sagovornik portala N1 ističe da mu deluje da je Vučićev plan od početka ozbiljan, uprkos tome što su, kako kaže, mnogi mislili da se radi o političkom blefu.

- Advertisement -

„Vučićev dugoročni interes je da se odmakne od uobičajenog stranačkog života, a za to postoje najmanje dva razloga. Prvo, na taj način amortizuje kritike javnosti da nije predsednik svih građana pošto nije podneo ostavku na mesto lidera Srpske napredne stranke. I drugo, može ozbiljnije da se posveti državničkim poslovima, čime bi mogao da unapredi svoj imidž i u populaciji koja ne glasa za SNS ili za stranke vladajuće koalicije. Da li će se to desiti baš 27. maja teško je prognozirati jer su raniji rokovi probijani“, napominje Klačar.

Sagovornik portala N1 ocenjuje da Vučiću „nije lako“ da napusti poziciju partijskog lidera jer je, dodaje, neophodno stranku ostaviti u sigurnim rukama i bez rizika da se ugroze visoki rejtinzi.

Zadržavanje rejtinga i balansiranje unutar stranke

„Taj posao nije lak jer SNS već deset godina ima podršku veću od 40 odsto i potrebno je naći osobu koja je u stanju da te rejtinge zadrži, ali i da balansira različitim unutarstranačkim interesima. Međutim, ova najava je ozbiljna jer je osnivanje Narodnog pokreta za državu dobar, efikasan i efektivan način da se rizici njegovog povlačenja smanje zato što će SNS biti sastavni deo tog pokreta, a sam Vučić će zadržati deo svojih aktivnosti u tom nadstranačkom pokretu. To je važna poruka za njegove birače, a opet dopušta da se neka druga osoba bavi strankom“, kaže Klačar.

N1

Upitan o imenima potencijalnih kandidata za Vučićevog naslednika na mestu predsednika stranke, Klačar je istakao da je „danas nemoguće odgovoriti na to pitanje jer su i u samoj stranci daleko od toga“.

„Možemo govoriti samo o kriterijumima koje ta osoba mora ispuniti. To je pre svega poverenje Aleksandra Vučića jer to doprinosi zadržavanju podrške onih birača kojima je je Vučić najveći autoritet, što je većina birača SNS. Takođe, mora imati i sklonost ka kompromisima i mogućnost balansiranja unutar stranke kako ne bi došlo do frakcijašenja i podela, kao i dobru ili barem solidnu reputaciju u javnosti, posebno među biračima vladajuće koalicije. To bi svakako trebalo da bude osoba iz kruga ljudi koji su bliski Vučiću ili su u njegovom užem ili širem okruženju“, zaključuje Klačar.

„Osnivanje novog pokreta možda ubrza Vučićevu odluku“

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dušan Spasojević smatra da bi najava stvaranja novog pokreta „možda mogla da ubrza odluku Aleksandra Vučića o formalnom povlačenju sa čela stranke“.

„To je još jedna u nizu najava da će Aleksandar Vučić otići sa čela stranke, tako da je teško komentarisati nešto što se stalno najavljuje, a nikad ne dešava. Naročito u kontekstu činjenice da je Vučiću odavno istekao predsednički mandat u SNS, što znači da stranci i njemu lično nisu naročito važna formalna pravila sve dok postoji izborni rezultat“, naglašava Spasojević.

Dušan Spasojević
N1

Odgovarajući na pitanje ko bi mogao da nasledi Aleksandra Vučića ukoliko se povuče sa funkcije predsednika stranke, naš sagovornik ističe da je „nezahvalno i skoro nemoguće“ prognozirati naslednika kada je reč o stranci u kojoj „od osnivanja ne postoji osoba koju bismo označili kao broj dva ili kao nekoga ko bi bio zamenik“.

„Logično je da naslednik dolazi iz užeg kruga rukovodilaca u koje lider Srpske napredne stranke ima poverenja, a u koji verovatno spadaju Miloš Vučević, Ana Brnabić, Siniša Mali ili Marko Đurić, ali će sama funkcija predsednika svakako biti protokolarna i u Vučićevoj senci sve dok je na političkoj sceni“, ocenjuje Spasojević.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu