KO O ČEMU, EVROPSKA UNIJA O POŠTENJU: Apelujemo na Iran da omogući građanska prava

Obavezno pročitajte

BRISEL – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da građani Irana, kao i bilo gde drugde, imaju pravo na mirne proteste i da to pravo mora da bude obezbeđeno u svim okolnostima.

„Tokom prethodne nedelje, nakon zlostavljanja devojke Mahse Amini od policije za moral i njene smrti u pritvoru, muškarci i žene širom Irana su iskazali njihovo osnovno pravo da se okupe i iskažu protest. Sve veći broj izveštaja ukazuju da je odgovor iranskih snaga bezbednosti na demonstracije bio prekomeran i rezultovao je gubitkom života, kao i velikim brojem povređenim”, naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta Evrope.

- Advertisement -

Odluka iranskih vlasti da se ograničeni pristup internetu i blokira slanje poruka, dodaje Borelj, je dodatni razlog za zabrinutost, jer to očigledno krši slobodu izražavanja.

„Za EU i njene članice, široka i prekomerna upotreba sile protiv nenasilnih demonstranata je neopravdana i neprihvatljiva. Ljudi u Iranu, kao i svuda u svetu, imaju pravo na mirne proteste”, poručio je Borelj, prenosi Tanjug.

Šef diplomatije EU navodi da evropski blok apeluje na iranske vlasti da se striktno drže Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji je Iran član.

„Stoga, očekujemo da Iran odmah prekine sa nasilnim gušenjem protesta i obezbedi internet pristup, kao i slobodan tok informacija. Štaviše, očekujemo da Teheran objavi broj poginulih i uhapšenih, da oslobodi sve nenasilne demonstrante i omogući pošteno suđenje pritvorenima. Ubistvo Mahse Amini mora da se temeljno istraži i da se odgovorni za njenu smrt kazne”, dodao je Borelj.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu