19.5 C
Belgrade
subota, 26 septembra, 2020

Ko je u Srbiji rešio da osramoti Bitku na Košarama i njene heroje

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Košare i kaljanje heroja

Mora li sve u Srbiji da se osramoti, ukalja, unizi. Mora li na sve da se baci senka i od svega da se napravi mizerija i beda. Čime su zaslužile žrtve Bitke na Košarama i njihove porodice da se i ta tema pretvori u primitivno jeftinu šibicarsku igru u javnosti. 

Obradovao se najveći deo zemlje kada je obelodanjeno da film „Košare” počinje da se snima, simbolično, na Vidovdan ove godine.

- Advertisement -

Posle decenija antisrpskih „blokbastera” i filmskih pamfleta u kojima su Srbi negativci i ubice, najavljeno je umetničko delo o čuvenoj bici koja je trajala 67 dana mračnog proleća 1999. godine i u kojoj je poginulo 108 golobradih pripadnika JNA. 

Sramotne igre oko Bitke na Košarama 

Zadrhtalo je srce mnogima kad su čuli da će biti ovekovečeno epsko junaštvo srpskih vojnika koji su sprečili kopnenu invaziju terorista OVK pomognutim NATO avionima, duboko u trbuh Metohije. 

Srećni su bili svi kojima je preko glave hiperprodukcija „umetničkih ostvarenja“ u kojima su mladi Srbi predstavljeni kao desničari, skinhedsi, nasilnici, maloumni delinkventi, zločinci.

- Advertisement -

Uz pomoć države, Vojske Srbije, nacionalnog Filmskog centra, krenulo se u snimanje autentičnog igranog filma na osnovu svedočenja vojnika koji su preživeli pakao u vrletima i gudurama Košara. 

košare,

DUNJA DOPSAJ Scena sa snimanja filma „Košare“

Nije prošlo ni dva meseca od prve klape, a usledio je „neočekivani obrt“, koji podseća na neke trivijalne zaplete u domaćim filmovima, a zbog kojeg bi mnogi morali da pocrvene od sramote. Usledio je – rez. 

Obelodanjeno je da je film prestao da se snima, pokuljala je u javnost „prljava voda“, a saznali smo, u najkraćem, da postoji nepomirljiv sukob između filmske ekipe i producenata. 

- Advertisement -

Sve zvuči banalno: producenti zahtevaju od režisera Balše Đoga da promeni scenario i „olakša“ priču kako bi se brže snimili i film i televizijska serija. Autor na to ne pristaje, jer je snimanje odmaklo, i sada je Bitka na Košarama – ponovo žrtva.

Nebitno je ovde da li je u pozadini svega sukob koncepcija, umetničkih pogleda i ideja ili samo ucveljenih sujeta. 

Nebitno je i da li se iza spora kriju finansijski razlozi, marketinške zakonitosti, pravila divljeg tržišta koja nagrizaju i kulturu. 

Nebitno je čak i da li su se u sve uplele i neke zakulisne političke igre, jer se nekima, naročito spolja, sigurno ne bi dopala filmska saga o junačkoj odbrani srpske zemlje. I takvi danas sigurno seire. 

Sve je to nebitno u ovom trenutku. 

Oružje na Košarama 1998. godine

© AP PHOTO / DEJAN MLADENOVICOružje na Košarama 1998. godine

Bitno je da sa ovom groznom epizodom pod hitno mora da se prekine. Odmah!

Ako to nisu u stanju sami da urade filmski radnici kojima je povereno snimanje, onda bi morao da se umeša neko jači – ministarstvo, vlada, vrhovni komandant. 

Jer Bitka za Košare ne sme više nijedan dan da bude predmet sitnošiđardžijskog inaćenja i sramoćenja pojedinaca.

Autoriteti koji imaju poluge moći i koji su obezbedili i novac za film, istog trenutka moraju da pronađu rešenje da preseku užasno spletkarenje i natezanje i da se snimanje filma nastavi. Inače će i sami snositi odgovornost za blamantnu i nedostojnu mrlju na istorijskoj bici

Bitka za Košare nije samo savremeni srpski mit. U taj rat su poslati mladići sa služenja redovnog vojnog roka koji su imali 20, 21, 22, godine. Ostavili su kosti u snegu Prokletija.

Njihovi roditelji, braća i sestre, nisu ih dočekali. Ali će zauvek biti ponosni na njih. Kao što će biti ponosna i Srbija

Zato niko nema pravo da stavlja sebe ispred uzvišenosti teme i da kalkulantski žonglira pred herojima Košara. 

Vidovdan, kad je počelo snimanje Košara, jeste nosio uvek i neki usud kroz našu istoriju. Ali danas je Preobraženje – šansa, a u ovom slučaju i obaveza, da se sve opet preokrene. 

SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

HARADINAJ: „Ubijao sam Srbe kad god sam IMAO PRILIKE“

Haradinaj bandaPotpredsednik udruženja veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim i brat od strica Ramuša Haradinaja, koji je...

ODLUČENO: Crna Gora uvodi POLICIJSKI ČAS!

Crna Gora uvodi policijski čas za pojedine gradove zbog teške situacije sa virusom korona.U Nikšiću, Beranama i...

ČUDO BOŽJE: Vernici se kunu da nikad nisu videli ništa slično

Vernici u manastiru TumaneVažno je s kakvom verom i namerom dođemo u svetinju, a još važnije kakvi iz...

RUSI PREKINULI DRAMU I PANIKU GEJTSA I SZO: Imunitet doživotan na infekciju!

Rusi i Vektor vakcinaAntitela na virus korona nastaju dve nedelje nakon prvog primanja vakcine koju je razvio Državni...

KORONA NACIZAM: Puštaju PSE na ljude da NANJUŠE VIRUS!

Korona, psi i ljudiPsi njuškari poznati su prizor na aerodromima širom sveta, gde ih granični agenti koriste za...