11.1 C
Belgrade
petak, 7 oktobra, 2022

KO JE NAZVAO RUSIJU FAŠISTIČKOM DRŽAVOM: Lavrov traži stenogram

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio je da je Moskva zatražila stenogram obraćanja šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja kako bi se utvrdilo da li je nazvao Rusiju „fašističkom“.

Povod za komentar Lavrova je obraćanje šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja na međuparlamentarnoj konferenciji u Pragu, posvećenoj pitanjima spoljne politike i bezbednosti. Odgovarajući na pitanja poslanika, Borelj je prešao na maternji, španski jezik, objašnjavajući da će tako preciznije i brže odgovoriti na veći broj pitanja. Češka strana je bila zadužena za prevod na engleski jezik, a u prenosu se nije čulo šta govori Borelj, nego prevodilac.

- Advertisement -

Tokom sednice estonski parlamentarac je postavio pitanje koristeći formulaciju „fašistička Rusija“. Borelj je u odgovoru citirao pitanje, pominjući taj izraz. Međutim, prevodilac nije naglasila da je to bio citat, te je to predstavila kao izjavu Borelja.
„Od kabinetu gospodina Borelja smo zatražili stenogram njegovog govora na španskom jeziku. Nisu nam ga dali. Insistiraćemo na potpunom razjašnjenju, i ako danas ne dobijemo taj stenogram na španskom jeziku, izvući ćemo odgovarajuće zaključke“, rekao je Lavrov.

Kako je dodao, ako se potvrdi to što je saopšteno u svim svetskim medijima (da je Borelj nazvao Rusiju „fašističkom“), onda će ruska strana razmisliti kako će dalje sarađivati sa tim ljudima.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti