Ko je izgradio Hram svetog Save – neimari, svi koji su pomagali, SPC ili – Vučić

Obavezno pročitajte

Ko je izgradio Hram svetog Save? Neimari? Srpska pravsolavna Crkva tokom stolovanja sedam patrijarha? Trojica posvećenih arhitekti i njihovi timovi? Svi koji su davali priloge, pomagali? ili jedan čovek i njegova vlast?

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije leta Gospodnjeg 2023 izjavio je:

- Advertisement -

„Hram svetog Save koji 100 godina nismo mogli da napravimo, pa smo ga sad napravili. Nismo ga mi sad završili, nego smo ga sad napravili. Da ljudi to znaju. Jer smo dali ogroman novac, i to smo mogli tek kada nam je država osnažila i ojačala“, rekao je Vučić na TV Hepi.

Ovo je Hram Svetog Save leta Gospodnjeg 2001 – Božić. 11 godina pre nego što će Aleksandar Vučić doći na vlast i uključiti se kao funkcioner u njegovu izgradnju.

Arhiva/printscreen

„Hram svetog Save je od početka zamišljen kao jedan centralni hram srpskog pravoslavlja koji je posvećen osnivaču Srpske pravoslavne crkve Svetom Savi i zamišljeno je tako da u njegovoj gradnji učestvuju mnogi“, navodi Vladimir Veljković, versko-politički analitičar.

Krajem 19. veka rešeno je da se izgradi Hram. 1931. prihvaćen je projekat Bogdana Nestorovića, dopunjen detaljima Aleksandra Deroka. Gradnja hrama počela je 1935, a 1939. patrijarh Gavrilo osveštao je temelje. Bombardovanje Kraljevine Jugoslavije prekida izgradnju i temelji sa zidovima zarastaju u korov sve do 1984. kada predsednik predsedništva Srbije Dušan Čkrebić dozvoljava nastavak gradnje. Projekat modernizuje i dopunjuje arhitekta Branko Pešić. Već 1989. hram dobija kupolu koja se dizala malo pomalo 40 dana i glavni krst. 1996. radovi staju i obnavlaju se 2000. Sledeće godine postavljena su zvona. A do 2004. završen je eksterijer hrama, a fasada 2017. 2020 godine završen je mozaik koji su radili ruski umetnici.

Vladimir Veljković podseća da je prethodnih godina upravo Vučić isticao ulogu lično ruskog predsednika (Vladimira Putina) u završavanju hrama, a sada hram koristi za samopromociju.

„Vučićevu izjavu bih sagledao i kao potrebu da se na neki način izbriše ta prethodna kampanja koja je imala za cilj da ruskog predsednika Vladimira Putina predstavi kao nekog ko je zaslužan za izgradnu hrama“, navodi on.

Od 1895 i osnivanja Društva za izgradnju Hrama svetog Save bilo je predviđeno da se izgradnja finansira donacijama građana. zaveštanjima imovine, da novac daje država, građani prilozima u crkvi, da se novac prikuplja posebno organizovanim priredbama, izložbama, predavanjima.

Od 1984. kada se ponovo nastavlja gradnja, crkva je proglasom pozvala donatore, dajući mogućnost da u zavisnosti od donirane sume postanu zadužbinari. dobrotvori, utemeljivači priložnici.

Arhitekta Branko Pešić, koji je radio besplatno, organizovao je niz predavanja i izložbi čiji je prihod išao na izgradnju hrama.

Nakon promena 2000. Zoran Đinđić organizuje donatorske večeri – novac prilažu komapnije, potom građani Srbije, šalju i Srbi iz dijaspore. 2004 zatražena je pomoć Ruske pravoslavne crkve za unutrašnje uređenje hrama. Novac se davao iz bužeta i preko poštanskih marki.

Teško je kroz dugu istrojiu izgradnje hrama sračunati koliko je njegova izgradnja koštala i ko je dao najviše. Jedno je sigurno – što kroz donacije, priloge i zaveštanja, a što kroz budžetska izdvajanja, hram su gradili građani i verniici i oni koji to nisu, i to iz nekoliko država, državnih uređenja i režima.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

SPREMA SE NAPAD NA JAKOVA MILATOVIĆA!

Kako nezvanično saznajemo iz krugova jedne od bezbednosnih službi iz regiona, Jakov Milatović je ozbiljno bezbednosno ugrožen i ne...

Još priča na sličnu temu