KO JE DIREKTOR PIO: Preti medijima, pravi žurku na pijaci, nosi drva i bojlere

Obavezno pročitajte

Red promocije penzionerske kartice, red stranačkih aktivnosti i pomalo svađe sa medijima. Tako makar sudeći prema instagram profilu izgledaju dani Relje Ognjenovića direktora Fonda penzijsko i invalidskog osiguranja Srbije (PIO).

Ovaj mladi i do sada uspešni partijski kadar Srpske napredne stranke poput velikog broja svojih vršnjaka, aktivnosti “kači” na Instagramu.

- Advertisement -

Tako je direktor Ognjenović tokom aprila putovao u Smederevo, Vršac, Kruševac i Novi Sad kako bi promovisao penzionersku platnu karticu. Iz svakog grada okačena su po tri videa. Da mu je penzionerska kartica izuzetno važna, ako ne i najvažniji profesionalni izazov svedoče i objave sa sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima kartice.

Ipak, deluje da je najviše objava onih koje se tiču stranačkog aktivizma gde se mogu videti da je član opštinskog odbora Voždovac posvećen radu u partiji. Te objave su obavezno tagovane i menšenovane sa SNS nalozima kao i nalozima predsednika Srbije.

Ono što je upečatljivo, a nije etički, jeste što stranačke aktivnosti povezuje sa onima na poslu, odnosno koristi za dalju promociju penzionerske kartice i potencijalno vrbovanje starijih sugrađana, što svakako ne bi trebalo da bude slučaj na partijskim sastancima.

Osim toga, novoizabrani direktor PIO fonda se istakao i noseći drva penzionerima u stranačkom prsluku, a nije mu strano ni prenošenje bojlera, opravka krova ili druženje na pijaci.

Odbrana premijerke i napad na Danas

Nedavno je kao stranački aktivista stao u odbranu premijerke i predsednika zbog objavljene karikature u dnevnom listu Danas. Osim tagovanja i menšenovanja, kritike i oštrih reči pa i uvreda zbog onoga što Danas radi, zapretio je i tužbom ovom dnevnom listu. Ne zbog objavljene karikature već zbog pisanja Danasa da njegovo imenovanje nije u skladu sa Statutom Fona PIO.

Uspon karijere krenuo sa SNS

Isprepletanost javnog i privatnog kod Relje Ognjanovića je donekle očekivana uzimajući u obzir blisku vezu profesionalne karijere i stranačke pripadnosti.

Ovaj 32-godišnji direktor je član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Posle završene medicinske škole, smer fizioterapeut, a zatim i Visoke istog smera, Ognjenović se okrenuo ekonomiji i preduzetništvu. Ta odluka se poklopila sa dolaskom SNS na vlast.

Prvo je završio Visoku školu za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo u Beogradu 2015. godine, a zatim i master studije na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Paralelno sa obrazovanjem i njegova poslovna karijera je krenula uzlaznom putanjom. Posle prvog zaposlenja kao popisivača 2011. godine, a zatim i obavezne prakse kao fizioterapeuta. 2014. godine postao je član opštinskog veća opštine zadužen za saobraćaj, asfaltiranje i javni prevoz. Iste godine postaje predsednik Saveta Gradske opštine Voždovac za bezbednost saobraćaja na putevima.

Posle šest godina provedenih u Opštini, a bez nekog sličnog radnog iskustva, osim fakultetske diplome ekonomskog smera, postaje zamenik direktora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Statut kaže šest godina, a biografija?

To je bilo dovoljno da se ispuni Statut Fonda po kojoj direktor mora imati diplomu Ekonomskog ili Pravnog fakulteta i šest godina iskustva. Kao zamenik direktora je prema rečima stručnjaka za očekivati da ispunjava iste uslove kao i direktor.

Ono što deluje da nije ispunio jeste deo člana 25, da to iskustvo mora da bude u vrsti i stepenu stručne spreme, što kao član Veća opštine zadužen za saobraćaj, asfaltiranje i javni prevoz, odnosno predsednik Saveta Gradske opštine Voždovac za bezbednost saobraćaja na putevima ne bi trebalo da je slučaj.

On je kao zamenik direktora potpisao i ugovore za nekoliko spornih nabavki koje je redakcija Insajdera istraživala u prvoj epizodi serijala “PIO fond – svačiji i ničiji”.

Posle tri godine provedene na mestu zamenika, postao je direktor Fonda, a i dalje se njegovo radno iskustvo može smatrati spornim.

Sa ili bez potrebnog iskustva, 32-godišnji Relja Ognjenović je najodgovorniji za funkcionisanje Fonda koji godišnje isplati oko 600 milijardi dinara za 1,7 miliona penzionera u Srbiji. Iako se misli da je u pitanju državni novac, radi se privatnoj imovini građana koji su decenijama ulagali u Fond PIO. Penzioni fond Srbije (Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje – PIO) trenutno u vlasništvu ima 243 poslovne zgrade i objekta širom Srbije, procenjene vrednosti od 64 miliona evra.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu