20.7 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

KO JE BIO GORBAČOV? Poslednji lider SSSR-a i čovek koji je okončao Hladni rat

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MOSKVA – Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je sinoć u 92. godini.

„Večeras je, posle duže i teške bolesti, preminuo Mihail Sergejevič Gorbačov”, rečeno je novinarima u Centralnoj kliničkoj bolnici, prenose RIA Novosti.

- Advertisement -

Biće sahranjen na moskovskom groblju Novodeviči pored supruge Raise koja je preminula 1999. godine, objavio je TASS pozivajući se na izvor blizak porodici.

Mihail Gorbačov je rođen 2. marta 1931. godine u selu Privoljno, Stavropoljski kraj.

Godine 1955. je diplomirao pravo na Moskovskom državnom univerzitetu „Lomonosov”.

Čuveni poljubac Gorbačova i lidera Istočne Nemačke Eriha Honekera 1987. (Foto Beta/AP)
- Advertisement -

Komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza pristupio je 1952. godine, a 1971. postao je član Centralnog komiteta. Godine 1979, Gorbačov je unapređen u Politbiro.

Bio je na čelu Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. ujedno i poslednji lider SSSR, a bio je i generalni sekretar Komunističke partije te države.

Ostaće upamćen kao sovjetski lider koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjetskog Saveza, prenosi Tanjug.

Sa Slobodanom Miloševićem u Moskvi 1991. (Foto EPA-EFE/ALAIN-PIERRE HOVASSE)

Godine 1986. Gorbačov se sastao sa tadašnjim američkim predsednikom Ronaldom Reganom u Rejkjaviku da bi razgovarali o smanjenju nuklearnog oružja srednjeg dometa u Evropi. Godinu dana kasnije, potpisali su Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa.

Jedan od prvih izazova sa kojima se susreo kao lider Sovjetskog Saveza bila je nuklearna katastrofa u Černobilju 26. aprila 1986. godine

Februara 1988. Gorbačov je objavio povlačenje sovjetskih snaga iz Avganistana gde je poginulo 15.000 sovjetskih vojnika.

Gorbačov i Vladimir Putin 2004. (Foto Beta/AP)

Potom se posvetio unutrašnjim reformama u pravcu liberalizacije Sovjetskog Saveza. Kroz „Glasnost” je dozvolio veću slobodu govora, dok je „Perestrojkom” pokušao da reformiše ekonomiju kroz decentralizaciju odlučivanja.

Napustio je Brežnjevljevu doktrinu što je dovelo do niza revolucija u istočnoj Evropi 1989. godine u kojima je odbijao vojnu intervenciju i koje su dovele do pada komunizma.

Nakon što je Sovjetski Savez zvanično prestao da postoji 25. decembra 1991. godine, Gorbačov je osnovao fondaciju i zalagao se za promociju ideja socijaldemokratije u Rusiji.

Sa Reganom u Kaliforniji 1992. godine (Foto Beta/AP)

Na Zapadu je uvažavan, jer je doprineo okončanju hladnog rata, ali u Rusiji nije uživao veliki ugled, jer se verovalo da je doveo do kolapsa države i ekonomske krize koja je usledila.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1990. godine.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti