5.6 C
Belgrade
četvrtak, 22 oktobra, 2020

KISIĆEVA UDARILA NA PRAVOSLAVLJE: Slave su najveći problem, A IZBORI NISU?

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i...

Zamenica direktora Instituta „Batut“ doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da iako smo u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za oboljevanje od koronavirusa, iskustva iz drugih zemalja su pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana. Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna, poručuje Kisić Tepavčevićeva.

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da kada razmatramo epidemiološku situaciju sami apsolutni brojevi ne govori mnogo, već stope incidencije kao merilo rizika obolevanja u populaciji.

„U toku ove nedelje je ova stopa nešto veća nego što je bila prethodne nedelje i za oko 19 odsto je veći rizik obolevanja nego što je bilo u toku prethodne nedelje“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

- Advertisement -

Ukazala je da su to su još uvek izuzetno niske stope, sa vrednošću ispod 10 na 100.000, kao i da smo u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za obolevanje.

kisić,

„Međutim, iskustva iz drugih zemalja su apsolutno pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana. Iskustvo iz Slovačke, Češke, Izraela nam govori da moramo da budemo pripremni i da učinimo sve da zadržimo ovakvu epidemiološku situaciju“, naglasila je doktorka.

„Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna, ali imamo značajno manji rizik nego sve zemlje u Evropi i okruženju“, dodala je Kisić Tepavčevićeva.

„Odlazak na slavlja i noćna dešavanja najveći faktor rizika“

- Advertisement -

Najviše novoobolelih je iz Beograda, a Kisić Tepavčevićeva kaže da je najveći apsolutni broj obolelih iz najvećeg grada logičan, jer ima najveći broj stanovnika. Međutim, istraživanja su pokazala da se većina njih zarazila na proslavama.

„Epidemiološko ispitivanje svakog potvrđenog slučaja je pokazalo da je to pre svega odlazak na neka slavlja i noćna dešavanja i da je to pre svega faktor rizika, a da je onda dolazilo do prenošenja u okviru same porodice“, objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

 Ukazala je da je baš zbog toga Krizni štab i ograničio rad ugostiteljskih objekata do 23 sata.

„Sada čujemo često priču pa zar se ne može do 23 sata da prenese virus? Naravno da može u svako doba dana, ako sebe dovedemo u rizik za prenošenje infekcije. Međutim, pokazano je da je upravo taj period nakon 23 časa period kada je dolazilo do najvećeg okupljanja i najvećeg rizičnog ponašanja“, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

- Advertisement -

Dodala je i da će sporske manifestacije ubuduće biti održavane bez publike, jer bi se u ovom momentu, kada imamo naznake povećanja trenda učestalosti obolevanja, svako takvo okupljanje smatralo visoko rizičnim.

Raste broj novoobolelih i Kragujevcu, Nišu, Vranju, Kraljevu, a doktorka kaže da u ovom momentu nemamo nijedno mesto sa intezivnom zonom žarišne transmisije, već da su to sporadični slučajevi.

„Svaki potencijalni rezervoar infekcije, odnosno osoba koja u tom momentu ima virus u sebi, može da bude veliki rasadnik ako se ne pridržavamo preventivnih mera“, rekla je ona.

Pod nadzorom 71.000 ljudi

Na pitanje koliko je građana trenutno pod nadzorom, Kisić Tepavčevićeva kaže da kada je reč o putnicima u međunardonom saobraćaju u ovom momentu više od 71.000 ljudi pod takvom vrstom nadzora, a njih 118 je imalo određene simptome nakon testa samoprocene koji su ukazivali na prisustvo ove virusne infekcije.

Poslednjih dana, kako kaže, najveći broj građana koji dolazi u našu zemlju je sa područja BiH, iz Crne Gore i Hrvatske.

„Građani su izuzetno savesno i odgovorno shvatili ovu svoju ulogu i očigledno ova procedura nije ni teška i ovaj način nadzora se pokazao izuzetno dobar“, navela je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u školama, naglasila je da su izuzetno ponosni na naše đake i nastavno osoblje, jer se očigledno se itekako prodržavaju svih propisanih mera.

„Već smo sada u šestoj nedelji od početka školske godine i imali smo gotovo samo sporadične slučajeve obolevanja i oni su bili blage forme bolesti sa nekim neznatnim simptomima ili bez ikakvih simptoma“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Navela je da je od početka školske godine 80 đaka u osnovnim i sredim školama bilo pozitivno, 58 iz osnovne i 22 iz srednjih škola.

„U osnovnim školama imali smo dva klastera, što je značilo da je došlo do prenošenja u školskeoj sredini i to četiri slučaja u Beogradu i dva u Kragujevcu, a kada su u pitanju srednje pkole jedan klaster sa dva obolela đaka u jednom odeljenju i ta odeljenja su bila na onlajn nastavi u periodu od 14 dana“, zaključila je Kisić Tepavčevićeva.

SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

KONOVO LUDILO: Zabraniti kretanja, da se ide samo do prodavnice!

Treba razmišljati o zabrani kretanja u nekom obliku, da se nešto skrati, da se ide samo do prodavnice, rekao je epidemiolog...

NADALOV PLAN KAKO DA SVRGNE NOVAKA SA TRONA: Evo šta Španac mora da uradi da bi bio broj 1!

Rafael Nadal i Novak Đoković učestvovaće na po još dva turnira u 2020. godini, a rezultati će odrediti koji od njih...

VELEIZDAJA: Vučić odbio da oda poštu poginulima u 2. SVETSKOM RATU!

"Aleksandar Vučić je odbio da oda poštu poginulima u oslobađanju Beograda 1944. Umesto toga je na dan oslobođenja Beograda položio venac...

NARODNE STRAŽE POBEDILE : Vojska Crne Gore odustala od vežbi na Sinjajevini!

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi...

TIODOROVIĆ UKRAO NOVU GODINU: Od kuće SLAVIMO!

Podsetimo, prva je doček Nove godine otkazala Budva u kojoj su tradicionalno nastupale najveće zvezde sa prostora cele eks Jugoslavije.