SRBI, PRIPREMITE SE: Kisićeva ponovo spominje uvođenje vanredno stanje!

Obavezno pročitajte

Kisićeva na TV Kurir

Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras u emisiji „Usijanje“ na Kurir televiziji da nije istina da će svi koji se budu vraćali iz stranih zemalja u Srbiju morati da idu u kovid ambulante, ali da će morati da urade određene testove preko portala koji je specijalno za to namenjen.

– Građani će na prelazu dobiti određeno uputstvo i zdravstveno upozorenje i moraće da sa prijave na određeni portal, tu će ući preko svog LBO i matičnog broja. Onda će nakon toga da ispune jedan kratak upitnik, takozvana samoprocena sa osnovnim setom potencijalnih simptoma, a nakon toga se dobije rezultat na osnovu koga se orjentaciono procenjuje da li osoba treba da se javi u kovid ambulantu.

- Advertisement -

Ako nema simptome, onda će dobiti spisak mera kojih mora da se pridržava. A biće naznačeno da je osoba dužna da i desetog dana po dolasku u zemlju opet popuni upitnik. Kada se popuni test sve osobe će moći da sačuvaju tu samoprocenu i u slučaju potrebe prikažu da imaju i prijavu i odjavu – rekla je ona.


Ona je dodala da ako bude sumnje na prisustvo virusa, građani će moći automatski da stupe u kontakt sa kovid ambulantom i zakažete pregled.

KISIĆ,

Doktorka je objasnila da je prema poslednjim informacijama oko 75.000 naših građana prešlo granicu sa Crnom Gorom, oko 100.000 sa Hrvatskom a između 2.000 i 3.000 sa Egiptom i Turskom. Kisić Tepavčević je dodala da je veliki broj naših građana u zemljama koje su „rizične“ i da će se svi oni vratiti u Srbiju, zbog čega su uvedene nove mere.

Na pitanje da li se razmišlja o novom vanrednom stanju, doktorka Kisić je rekla da „ne najavljuje ništa“, ali da je takvo stanje u vreme kada je uvedeno bilo apsolutno opravdano.

– U drugom piku smo imali najveći broj obolelih između 20 i 40 godina. To su osobe koje su radno aktivne i koje su se najviše izlagale. Najstariji su najrevnosniji i najviše poštuju mere. Ali nažalost kada se oni razbole onda je mnogo veća komplikacija, što smo viđali u staračkim domovima. Gde god je dozvoljeno da se virus unese u populaciju starih, to se širilo kao požar – rekla je ona.

Dosta je kontrovezi oko ove vakcine, a ona praktično još uvek nije ni napravljena. Čitava stručna i naučna javnost je željno očekuje. Što se tiče sezonskog gripa, dobra vest je da se na južnoj hemisferi sezona gripa je bila izuzetno blaga. Praktično najblaža u ovom veku. Većina istraživača objašnjava da je to zbog toga što su se koristile preventivne mere i vakcinacija protiv gripa.

– Vakcina protiv gripa biće dostupna početkom oktobra – rekla je doktorka Darija i dodala da ne bi bio problem kada bi se pored ove vakcine primila i vakcina protiv kovida, ako bi postojala u tom trenutku.

Kisić Tepavčević je objasnila da ne postoji mogućnost da se razlikuju simptomi kovida i sezonskog gripa, a da je prisustvo virusa moguće utvrditi jedino laboratorijski.

– Ne postoji ni jedan simptom i znak koji isključivo ukazuje na kovid ili grip. Jedino laboratorijski može da se utvrdi – rekla je ona i dodala da mnoge osobe koje su imale prehladu misle da su imale grip.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu