21.4 C
Belgrade
utorak, 16 avgusta, 2022

Kineska raketa juri ka Zemlji, Srbija na ivici opasne zone!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Delovi kineske rakete Long Marč 5B ovog vikenda bi trebalo da padnu na Zemlju, ali zbog nekontrolisanog leta koji delom prolazi kroz gornja područja atmosfere, teško je proceniti gde će se to dogoditi i kada. Ipak, očekuje se da će raketa pasti između 41,5 stepeni severne i 41,5 stepeni južne geografske širine, dok se Srbija nalazi između 41,5 i 46,1 stepen severne geografske širine.

Najbolja predviđanja objavljena do sada davala su okvirno vreme – oko pet sati ujutru u nedelju po našem vremenu, uz mogućnost da do pada kineske rakete dođe bilo kada tokom 16 sati, pre ili nakon tog vremena, prenosi portal Jutarnji list.

Inače, ova raketa je krajem prošlog meseca podigla u orbitu prvi modul buduće kineske svemirske stanice Tiangong (Nebeska palata). Nakon što je obavila svoj zadatak, raketa je nastavila da se nekontrolisano kreće na putanji koja je sve više i više približava atmosferi.

- Advertisement -

Naučnici veruju da će deo rakete verovatno izgoreti kad u potpunosti zaroni u atmosferu, ali raketni motori, pa i rezervoari za gorivo – mogli bi da na tlo padnu u jednom komadu.

Kako se nalazi u eliptičnoj orbiti koja prolazi između 41,5 stepeni severne geografske širine i 41,5 stepeni južne, očekuje se da će pasti negde unutar tog područja.

A gde je tu Srbija?

- Advertisement -

Naša država se nalazi između 41,5 i 46,1 stepena severne geografske širine, što znači da smo na samoj ivici zone za koju naučnici procenjuju da je rizična zbog pada rakete.

Prošli put kad je Kina lansirala Long March 5B raketu na sličnoj putanji, njeni delovi su pali na Obalu Slonovače i oštetili nekolicinu građevina, ali srećom, nije bilo pvređenih.

Inače, Peking službeno tvrdi da zapadni mediji preteruju i previše dramatiziraju pišući o padu njihove rakete, s obzirom na to da su šanse da dođe do ljudskih žrtava izuzetno male.

„Pomno pratimo njeno kretanje i preduzećemo odgovarajuće korake ako bude potrebe“, saopštili su oni.

Zapadne svemirske agencije pak tvrde da je reč o neodgovornom ponašanju. NASA, Roscosmos i sve druge svemirske agencije već decenijama planiraju misije tako da teški prvi delovi raketa ne mogu da završe u nekontrolisanom padu, nego ih postavljaju na putanje za koje su sigurni da će završiti u okeanu.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti