34.7 C
Belgrade
četvrtak, 18 avgusta, 2022

KINA POSLALA PORUKU SLOBODARSKOM SVETU: NATO predstavlja sistematski izazov miru i stabilnosti, njihove ruke su umrljane krvlju

NAJČITANIJE

- Advertisement -

NATO predstavlja sistematski izazov za mir i stabilnost u celom svetu, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan, komentarišući novi Strateški koncept Alijanse.

„Takozvani novi Strateški koncept NATO-a zanemaruje činjenice, izvrće istinu, ocrnjuje spoljnu politiku Kine, daje neodgovorne izjave o normalnom vojnom razvoju Kine i nacionalnoj odbrambenoj politici, podstiče konfrontaciju i sukob. Ispunjena je mentalitetom hladnog rata i ideološkim predrasudama. S tim u vezi, Kina izražava ozbiljnu zabrinutost i odlučan protest“, rekao je on.

- Advertisement -

Po njegovim rečima, NATO pretenduje na ulogu odbrambene organizacije, ali u stvari nastavlja da širi svoj uticaj na nove regione i svuda pokreće ratove.
Kineski diplomata je konstatovao da su „ruke NATO-a umrljane krvlju naroda sveta“.
„Kineski narod neće zaboraviti zločin NATO-a na čelu sa SAD koji je bombardovao ambasadu Kine pre 23 godine. Sada je NATO ponovo pružio svoje pipke u azijsko-pacifički region, uzaludno pokušavajući da izveze mentalitet hladnog rata i blokovsku konfrontaciju“, dodao je Džao Liđijan.

Tokom samita u Madridu usvojen je novi Strateški koncept NATO-a do 2030. godine. U njemu se navodi da politika Kine protivreči interesima i vrednostima organizacije.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Kina mora da udje u rat sa NATO, sada ili malo kasnije. Samo iz izbor trenutka. To je znala i Rusija pa je odabrala trenutak sa vojnu interveniciju. Ako se ove dve države ujedine i vojno, biće mira u svetu. U protivnom, rat je neminovnost.

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: