23.8 C
Belgrade
subota, 21 maja, 2022

KINA JASNO PORUČILA: NATO, a ne Kina, destabilizuje bezbednost

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kineska misija pri Evropskoj uniji saopštila je da NATO, a ne Peking, destabilizuje međunarodnu bezbednost, prenosi Kineski međunarodni radio pozivajući se na saopštenje Misije objavljeno u Njuzviku. Kineska misija pri EU je, povodom izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da Kina nije voljna da osudi rusku agresiju, istakla da je „od izbijanja ukrajinske krize Kina uvek zadržala objektivan i pošten stav, ostala posvećena promovisanju mirovnih pregovora i uložila pozitivne napore ka deeskalaciji situacije”.

U saopštenju se navodi da je ono što je Kina uradila „u suprotnosti sa pokušajima raspirivanja vatre i dolivanja ulja na vatru, kao što to rade neke organizacije”, jer je, kako se ukazuje, dobro poznato da je NATO poslao oružje Ukrajini, nakon što je počeo sukob Rusije i Ukrajine, prenosi Tanjug.

- Advertisement -

Kineska misija pri EU ocenjuje da je NATO ostatak Hladnog rata i da je „ne samo propustio da razmisli o svojoj ulozi kao takvoj, već je nastavio da širi svoj geografski obim i opseg operacija i sve više cilja na Kinu”.

„Ovo je ozbiljan izazov sa kojim se suočavaju globalni mir i stabilnost”, navedeno je u saopštenju Misije.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti