Kina ima ilegalne policijske stanice u 100 gradova, patrole i u Beogradu

Obavezno pročitajte

Peking je uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom sveta, uključujući Hrvatsku, kako bi pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kineske državljane koji žive u egzilu, tvrdi u nedelju CNN.

Pri tom, piše CNN, Kinezi koriste bilateralne bezbednosne sporazume sklopljene sa zemljama u Evropi i Africi kako bi dobili široku međunarodnu prisutnost.

- Advertisement -

Grupa za ljudska prava Safeguard Defenders sa sedištem u Madridu kaže da je pronašla dokaze da Kina upravlja s 48 dodatnih policijskih stanica u inostranstvu otkako je grupa prvi put otkrila postojanje 54 takve stanice u maju.

Novi izveštaj nazvan “Patroliraj i uveri” fokusira se na razmere mreže i ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko evropskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, odigrale u širenju kineskih prekookeanskih stanica.

Među novih tvrdnjama koje je iznela grupa je da su kineskog državljanina naterali na povratak kući operativci koji su radili na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, izričito regrutovanih za tu svrhu, uz ranije otkriće da su još dva Kineza prisilno vraćena iz Evrope – jedan u Srbiji, drugi u Španiji.

Kina je sklopila sporazume o zajedničkim policijskim patrolama s Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. kao deo sve većeg strateškog uticaja nacije kako je zacrtano u spoljnopolitičkim prioritetima Kine, piše CNN.

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj patroli s hrvatskim kolegama na ulicama glavnog grada Zagreba u julu ove godine.

Zvaničnik zagrebačke policije s kojim je razgovarala kineska novinska agencija Sinhua rekao je da su patrole ključne za “zaštitu i privlačenje stranih turista”.

Rojtersov izveštaj iz 2019. kaže da su se kineski policajci pridružili srpskim policajcima u patroliranju u Beogradu kako bi pomogli u rešavanju priliva kineskih turista. Jedan srpski službenik rekao je da Kinezi nisu imali ovlašćenja za hapšenja.

Safeguard Defenders, koji pretražuje javno dostupne službene kineske dokumente, tražeći dokaze o kršenjima ljudskih prava, naveo je da je identifikovao četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne bezbednosti aktivne u najmanje 53 zemlje, obuhvatajući sve četiri strane sveta, navodno radi pomoći iseljenicima iz Kine s njihovim potrebama u inostranstvu.

Nevladina organizacija tvrdi da je Italija ugostila 11 kineskih policijskih stanica, uključujući Veneciju i Prato, blizu Firence.

Peking je demantovao da ima neprijavljene policijske snage izvan svoje teritorije, a njegovo Ministarstvo spoljnih poslova reklo je za CNN u novembru: “Nadamo se da će relevantne strane prestati preterivati kako bi stvorile napetosti. Korišćenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo”.

Kina je tvrdila da su objekti administrativna središta, uspostavljena kako bi pomogla kineskim iseljenicima u zadacima poput obnove njihovih vozačkih dozvola.

Kina je takođe rekla da su stanice odgovor na pandemiju kovida-19, zbog koje su mnogi građani ostali u drugim zemljama i nisu mogli da obnove lične dokumente.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da u prekomorskim stanicama rade volonteri, ali u međuvremenu se pokazalo da se u nekim slučajevima radi o ljudima zaposlenim na višegodišnjim ugovorima.

Neprijavljene konzularne aktivnosti izvan zvaničnih diplomatskih misija zemlje vrlo su neuobičajene i nezakonite, osim ako država domaćin nije dala svoj izričiti pristanak, navodi CNN.

Sugestija da postoji široka represija nad kineskim građanima u stranim zemljama dolazi u ključnom trenutku za naciju koja se bori s vlastitim nemirima kod kuće, usred umora od restriktivne politike zemlje u borbi protiv kovida, dok treći mandat vođe Si Đinpinga na vlasti počinje, piše CNN.

SourceN1, CNN

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu