Kijev poslao srpskim medijima preporuke o ispravnoj terminologiji

Obavezno pročitajte

Pojedini mediji u Srbiji primili su dokument na engleskom jeziku, mejlom od ukrajinske ambasade.

Spisak „ispravnih“ fraza, narativa i imena poslata mejlom medijima u Srbiji je autentičan i nastaao je po nalogu Ministarstva spoljnih poslova u Kijevu, potvrdila je ambasada Ukrajine u Beogradu.

- Advertisement -

„To je preporuka koju smo uputili medijima kako bi koristili ispravnu terminologiju u svom izveštavanju o ratu u Ukrajini“, saopštila je ambasada dnevnom listu Novosti. Kako prenosi RT Balkan, mejl je u četvrtak poslat svim štampanim i elektronskim medijima u Srbiji.

Prema uputstvima, novinari bi trebalo da koriste „agresorski rat Rusije protiv Ukrajine“ umesto da ga nazivaju krizom, sukobom, ratom ili čak „ruskim ratom u Ukrajini“. Druga smernica insistira na tome da se „neprovocirana vojna invazija u punom obimu” treba koristiti umesto „specijalne vojne operacije”.

Pentagon i više medija u SAD i Velikoj Britaniji već koriste ovu terminologiju, ali je nejasno da li su je usvojili na „preporuku“ ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova ili je bilo obrnuto.

Ovaj mejl dolazi nakon što su SAD i EU zatražile od Beograda cenzuru i zabranu ruskih medija kao što su RT Balkan i Sputnjik, kao i da se suzbiju „ruski narativi“ o Ukrajini.

Čini se da dokument ponegde zbunjuje zvanične narative za preporučenu frazu, zahtevajući upotrebu „legitimnih napora Ukrajine da deokupira Krim, koji je deo ukrajinske suverene teritorije unutar međunarodno priznatih granica“, umesto „napada Ukrajine na Krim“, na primer.

„Sigurni smo da će ruske teroriste, sve one koji uništavaju našu državu i doprinose tome, a takođe opravdavaju ratne zločine Rusije, osuditi i kazniti cela međunarodna zajednica“, nedavno je saopštila ukrajinska ambasada u Beogradu.

Vlada u Kijevu insistira na korišćenju svojih fraza i naziva mesta, kao što je nametanje „Kyiv“ govornicima engleskog jezika.

Jedan istaknuti ukrajinski aktivista objasnio je prošlog meseca da jezik „igra ključnu ulogu“ u hibridnom ratu, jer „stvara mentalnu mapu u našem umu koju koristimo da shvatimo šta se dešava“.

Farsa od izbora na KiM se nastavlja

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu