Kijev planira evakuaciju u slučaju potpunog nestanka struje

0
22

KIJEV – Ukrajina planira evakuaciju tri miliona građana Kijeva u slučaju potpunog nestanka struje u prestonici, prenosi Njujork tajms.

U ruskim napadima na kritičnu energetsku infrastrukture onesposobljeno je oko 40 odsto ukrajinskog energetskog potencijala. „Gradske vlasti postavljaju oko 1.000 javnih centara za grejanje koja mogu poslužiti i kao bunkeri, dok inženjeri pokušavaju da poprave oštećene elektrane bez potrebnih rezervnih delova”, saopštio je Roman Tkačuk direktor bezbednosti Kijeva.

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija saopštila je juče da će nastaviti sa isključenjima struje u sedam regiona kako bi pokušala da spreči potpuni kolaps mreže.

„Ako nema struje, neće biti ni vode ni kanalizacije. Zato Vlada i gradska uprava preduzimaju sve moguće mere da zaštite naš sistem napajanja”, naglašava Tkačuk.

Navodi da u slučaju da Rusija nastavi sa takvim napadima Ukrajina može izgubiti ceo sistem električne energije i ističe da će u slučaju kolapsa javnost biti blagovremeno obaveštena kako bi napustila Kijev, prenosi Tanjug.

Tkačuk kaže da je situacija za sada pod kontrolom, ali upozorava da bi svakog trenutka mogla da se promeni.

Ostavite komentar